Ekspert: Kun lille økonomisk effekt ved udflytning

Det er begrænset, hvor mange skattekroner Fyn og de sjællandske kommuner får ud af at få arbejdspladser fra København.

Flere kommuner jublede torsdag, da regeringen fremlagde sin storstilede udflytningsplan, som sender 3900 kommunale job fra hovedstadsregionen til provinsen.

Men ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, så er der måske alligevel ikke så meget at juble over ude i kommunerne.

Han vurderer, at den økonomiske gulerod for en stor del af kommunerne er meget lille, da mange medarbejdere - hvor det er muligt - vil pendle i stedet for at flytte til den kommune, deres arbejdsplads flytter til.

- Det, som er vigtigt for kommunerne, er ikke arbejdspladser, men skatteborgere. Så hvis man kigger på de kommuner, der får arbejdspladser på Sjælland, Falster og nok også til dels Fyn, så tror jeg, at den ønskede effekt bliver meget begrænset, siger han.

- Det bliver ikke den store gevinst for kommunerne, for det er sådan, at kommunerne får 95 procent af deres skatteindtægter fra borgere og kun fem procent fra virksomheder.

Jylland har fået en stor del af de udflyttede arbejdspladser, men Roger Buch noterer sig, at en stor del af dem ender i jyske kommuner, hvor det går ret godt. Han nævner Viborg, Aarhus, Aalborg og flere østjyske byer omkring trekantområdet.

- Det er selvfølgelig godt nok for kommunerne, at de får disse arbejdspladser. Men det er jo i Vestjylland, kanterne på Fyn, Lolland-Falster og Bornholm, man især har problemer, siger han.

- Så hvis målet er at få gang i hjulene i "Udkantsdanmark", så er det i virkeligheden ret begrænset, hvor stor en effekt dette har, mener Roger Buch.

Selvom det er den største udflytning af arbejdspladser i danmarkshistorien, så udgør de 3900 ansatte ifølge Buch kun cirka to procent af de statsansatte i Danmark.

38 byer i provinsen skal ifølge planen have del i regeringens udflytning af arbejdspladser. Næstved står med 375 nye stillinger til at få flest.

Oversigt

    Oversigt