Minister opfordrer til kritisk valg af hjemmepleje

Kommuner skal tænke mindre på prisen, når de vælger plejefirmaer, siger sundhedsministeren efter konkurs.

Efter endnu en konkurs i ældreplejen slår sundhedsminister Sophie Løhde (V) fast, at kommunerne skal være varsomme, når de vælger private udbydere af hjemmehjælp.

- Det er vigtigt at kommunerne ser sig bedre for, når de vælger samarbejdspartnere. Kommunerne skal være bevidste om, at det ikke kun er prisen, der er afgørende, når de indgår aftaler med private firmaer om hjemmehjælp, siger Sophie Løhde til Ritzau.

Reaktionen kommer efter, at virksomheden Tryghedsplejen fredag gik konkurs. Det er tredje gang på bare et halvt år, at et privat hjemmehjælpsfirma må dreje nøglen om.

- Kommunerne bør eksempelvis være mere opmærksomme på, at virksomhederne har den fornødne kapital bag sig, siger Sophie Løhde.

- Omvendt skal firmaerne være realistiske, når de byder ind på en opgave, og de skal kun byde ind på opgaver, som de rent faktisk er i stand til at løfte.

Sophie Løhde er åben for at ændre reglerne for udlicitering af ældrepleje, men afventer en undersøgelse af området, som Ankestyrelsen i øjeblikket er i gang med.

Hun understreger dog, at der ikke er udsigt til, at de private hjemmeplejefirmaer bliver kørt ud på et sidespor.

- Det er afgørende, at vi har fokus på, at de ældre fremover har et reelt og frit valg til at beslutte, hvem de vil have hjemmehjælp fra, siger hun.

Endelig er det vigtigt, at kommunerne ikke satser på én udbyder af hjælp til støvsugning, personlig pleje og anretning af middagsmad hos ældre, lyder det.

- Kommunerne skal være varsomme med at lægge alle æg i en kurv og overlade alle plejeopgaver til det samme firma, for det gør dem ekstra sårbare i det øjeblik, at et firma må dreje nøglen om, siger Sophie Løhde.

De mange konkurser i hjemmeplejen har fået SF's ældreordfører Jonas Dahl til at kalde Sophie Løhde i samråd.

- Regeringen og ministeren må tage ansvaret på sig, siger han.

Sundhedsministeren påpeger imidlertid, at den nuværende lovgivning på området blev vedtaget under den tidligere regering.

- Jeg synes, det er en lille smule dobbeltmoralsk, når nogle af dem, der skyder først, stemte den nuværende lovgivning igennem, siger hun.

Oversigt

    Oversigt