Kunst ved vej møder kritik

Om få dage bliver 3 kilometer ny vej indviet i Odense, når Munkebjergvej forlænges ud til den fynske motorvej. I anlægsbudgettet er der sat penge af til kunst langs vejen, og det deler vandene.

Det er kunstner Peter Holm, der sørger for at bilister bliver budt velkommen til Odense. Han har skabt en række træer, der lyser op i landskabet. Kunsttræer, inspireret af den skov der nu er blevet til vej. Men hans træer giver anledning til et heftigt angreb fra Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.

- Vi ser, vi mangler penge til veje og cykelstier, og der kunne jeg godt tænke mig at bruge dem i stedet for at smide et eller andet underligt himstregims op ved siden af en vej. Det er nogle underlige kunstinstallationer, der i øvrigt måske også kan være forskrækkende for billisterne.

Med Munkebjergvejs forlængelse har Odense Kommune sat 1,9 millioner kroner af til kunst ved vejen. Socialdemokraternes Anders W. Berthelsen er klar tilhænger af, at kommunen finansierer kunst ved vejprojekter.

- Det ser da festligt ud. Det er jo dejligt at man har kunnet finde penge til det i budgettet. Vi skal have kunst og kultur i vores samfund, ellers bliver det et meget fattigt samfund. Jeg ved, hvad Churchill sagde under 2. verdenskrig, da han blev spurgt, om man ikke skulle flytte kulturbudgettet over på krigsbudgettet. Da svarede han: Er det ikke vores kultur, vi forsvarer?

Odense Kommune har i en aftale fra 2010 forpligtet sig til at afsætte 1% af anlægssummen til kunst, hver gang kommunen planlægger et anlægsarbejde.

Om få dage kan bilisterne se Peter Holms træer. Kunstneren er ikke i tvivl om at kommunen har fat i noget rigtigt med 1%-ordningen.

- Det er meget fornuftigt af Odense Kommune. Og det er meget visionært. Det skal vi have. For det giver identitet og sender et signal om, hvad er det for en by, vi er.

Oversigt

    Oversigt