Bios: 271 huller i vagtplanen

271. Så mange huller er der i ambulanceselskabet Bios' vagtplan fra i dag mandag og resten af oktober.

Det viser et opslag fra Bios' intranet, som er blevet lækket til Fyens Stiftstidende og JydskeVestkysten.

Opslaget blev lagt på intranettet tirsdag den 13. oktober under titlen "vagter for resten af oktober".

At Bios har huller i sin vagtplan, er dog ikke unormalt i ambulancebranchen.

Flere kilder i redderfaget, som aviserne har talt med, bekræfter, at ambulanceoperatørerne fra tid til anden kæmper med at få vagterne besat. Dette skete også for Falck i selskabets sidste periode i Region Syddanmark, hvor man løbende skrev rundt til redderne for at få dem til at lukke huller i hele regionen.

Mængden af Bios' huller står dog i stor kontrast til andre områder, hvor der er reddermangel.

I Region Hovedstaden, hvor Falck lige nu søger ambulancereddere, mangler selskabet at besætte 55 vagter resten af oktober. Det viser en opgørelse, som aviserne er kommet i besiddelse af.

Det er ikke første gang, at Bios må kæmpe ekstra hårdt for at få besat sine vagter.

Allerede inden selskabet havde kørt sin første udrykning i Region Syddanmark, kunne Fyens Stiftstidende og JydskeVestkysten afsløre, at Bios havde huller i sin vagtplan.

Det fik regionen til at indkalde regionsrådet til krisemøde den 28. august, hvor et flertal af politikerne dog valgte at bibeholde Bios som ambulanceoperatør i Sydvest-, Sønderjylland og på Fyn.

Problemerne fik den konsekvens, at Bios blev tunget til at tilkøbe fire ekstra ambulancer hos Responce, der varetager ambulancedriften i Trekantområdet.

Hos Bios er direktør Morten Hansen ikke bekymret, trods det store antal huller i vagtplanen.

- Morten Hansen, I har 271 huller for dagene den 19. oktober til og med den 31. oktober. Hvor mange af disse er besat?

- Det har jeg ikke det præcise blik for. Men når du studerer dokumentet, kan du se, at fra den 13. oktober er der fire ledige vagter, den 14. oktober seks ledige vagter, den 15. oktober fem ledige vagter og så videre. Jo længere frem vi kommer, jo flere ledige vagter er der. Når vi besætter de ledige vagter, er de først kommende dage, hvor der er færrest huller.

- Men hvor mange vagter nåede i helt præcist at få lukket? I manglede fra den 13. oktober til den 18. oktober at få lukket 64 huller.

- Langt, langt de fleste. Det billede, som vi ser, er det samme som det, regionen har meldt ud, at vi i september har manglet én ambulance i gennemsnit pr. dag. Og det billede bliver i hvert fald ikke dårligere i oktober. Med undtagelse af 1. oktober (hvor Bios manglede seks ambulancer og tre akutbiler, red.), har hele måneden indtil nu været fin. Og vi er på samme niveau som i september eller bedre end det.

- Så i forhold til det helt konkrete, hvor I mangler 271 vagter fra i dag og måneden ud, så har du ikke et tal for, hvor mange huller, der lige nu er lukket?

- Nej, men der er mange af dem, der ikke er huller længere. Det her er egentlig et billede, jeg kan genkende. Det er sådan, at vagterne løbende bliver dækket, når redderne henvender sig, eller vi henvender os til dem. Det vil sige, at der ikke er noget usædvanligt i den her situation. Der vil være en dialog mellem os og vores egne medarbejdere, men også med regionen i forhold til at få dækket vagterne ind, og levere de beredskaber vi skal, siger Morten Hansen til avisen.

Thyge Nielsen (V), formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, er heller ikke bekymret:

- For sådan en som mig, der ikke ved, hvordan man lægger vagtplaner, så lyder 271 huller voldsomt. Men det er åbenbart sådan, vagtplanlægningen foregår i den branche. Det overrasker mig, men Bios har jo kunne få det til at fungere nogenlunde indtil videre, hvis man lige ser bort fra nogle enkelte dage. Jeg har ingen grund til at tro, at Bios ikke får lukket hullerne.

Bios overtog ambulancekørslen i det meste af Syddanmark den 1. september.

Oversigt

    Oversigt