Ærø og ø-fætrene: Billigere færger hele året, tak!

Øerne håber, at Folketinget vil afsætte penge nok til, at færgetaksterne også kan sættes ned om vinteren. Langt flere tager nu færgen til for eksempel Ærø.

En halvering af færgetaksterne har i den grad kunnet mærkes på de danske øer, efter at Folketinget tidligere i år øgede tilskuddet til færgebilletter.

 Både Samsø, Læsø, Fanø og Ærø kan notere en betragtelig fremgang i passagertallet, efter at det såkaldte landevejsprincip er blevet indført. 

quote Vi er rigtig tilfredse med rabatterne, men politikerne på øerne vil fortsat kæmpe for nedsatte priser hele året

Jørgen Otto Jørgensen, borgmester på Ærø

TV 2/FYN fortalte den 11. september om, at de nedsatte færgepriser battede på Ærø. 

Det kunne specielt mærkes blandt de rejsende med campingvogne og autocampere, hvor der var 35 procent flere i august 2016 sammenlignet med året før. Derudover var der otte procent flere almindelige passagerer og 12 procent flere biler. 

Boost i færgetrafikken
 Folketinget har bevilget 95 millioner kroner årligt til formålet. Det rækker til at sætte priserne ned i de måneder, der grænser op til hovedsæsonen. Det vil sige efteråret og foråret - men ikke i vinterperioden.

 Og nu, hvor prisnedsættelsen har været i kraft i en måneds tid, er de øer, Ritzau har været i kontakt med, overhovedet ikke i tvivl om effekten.

 - Vi har haft et boost i trafikken, efter at taksterne blev sat ned. Vi får mange flere nye gæster ind, siger færgedirektør Carsten Kruse fra Samsø.

 Øerne kæmper for såkaldt trafikal ligestilling, også kendt som landevejsprincippet. Det vil sige, at det skal koste det samme at sejle en kilometer med færge, som det koster at køre en kilometer på landevej.
 
Der mangler 38 millioner kroner
Hvis man holder fast i de høje priser i højsæsonen, hvor der i forvejen er godt gang i færgerne, så kan man gennemføre trafikal ligestilling i årets øvrige måneder for omkring 133 millioner kroner årligt. Det har en rapport fra Social- og Indenrigsministeriet vist.
 
Der mangler altså 38 millioner kroner i forhold til, hvad der allerede er afsat. De penge, håber øerne, vil komme med på næste års finanslov.

- Vi er rigtig tilfredse med rabatterne, men politikerne på øerne vil fortsat kæmpe for nedsatte priser hele året, sagde Ærøs borgmester, Jørgen Otto Jørgensen til TV 2/Fyn under et interview den 11. september.
 
- Hvis vi får priserne ned, så vi på sigt får fuld trafikal ligestilling, er vi jo ligestillet med resten af landet, og så er jeg da ret sikker på, at vi vil få en ganske pæn vækst, siger Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V).

 Læsøs borgmester, Tobias Birch Johansen (V), siger, at nedsættelsen af færgepriser er det største, der er sket for væksten på Læsø, så længe han kan huske.

 - Når Folketinget og regeringen kan se, at vores argumentation var i orden, så kan jeg ikke se noget til hinder for at gennemføre det for hele året, bortset fra skolernes sommerferie, siger han.

Fra 449 kroner til 162 kroner
Prisændringerne på billetterne trådte i kraft 15. august 2016, hvor alle billetter er blevet billigere. 

For eksempel er prisen for en voksen faldet fra 205 til 78 kroner. Hvis man kører over med bil, betaler man både for bilen og det antal passagere, som sidder i den. 

En personbil uden passagere er faldet fra 449 kroner til 162 kroner, og det samme er prisen for campingvogne faldet. 
Det har da også været så stor en succes, at flere afgange er udsolgt, og der er sat ekstra færger ind alle søndage i september. 

Oversigt

    Oversigt