Langeland fyret: Færdig som asyloperatør

Lussing til Langeland. Kommunen skal ikke længere drive asylcentre.

Udlændingestyrelsen har netop offentliggjort, hvem der skal være operatører på asylområdet i 2017. Og her er Langeland blevet fyret.

Tirsdag skriver Udlændingestyrelsen, at:

"Udlændingestyrelsen har i forbindelse med udbudsrunden besluttet, at Langeland Kommune ikke længere skal være operatør på indkvarteringsområdet. Baggrunden skal blandt andet findes i de ledelsesmæssige problemer i kommunen, som er kommet frem.

Udlændingestyrelsens direktør Tanja Franck siger: 

- Vores samarbejde med Langeland Kommune har tidligere fungeret godt. Men vi har valgt ikke at fortsætte samarbejdet, da vi ikke længere mener, at de er de rette til at varetage opgaven. 

quote Vores samarbejde med Langeland Kommune har tidligere fungeret godt. Men vi har valgt ikke at fortsætte samarbejdet, da vi ikke længere mener, at de er de rette til at varetage opgaven

Udlændingestyrelsens direktør, Tanja Franck

- Vi har blandt andet oplevet flere situationer, hvor kommunen har undladt at give centrale informationer til os, og der er under udbudsprocessen kommet nye oplysninger frem om alvorlige ledelsesmæssige problemer.

 

- Langeland Kommune kan derfor efter vores opfattelse ikke i tilstrækkeligt omfang sikre, at indkvarteringsopgaven løses, så asylansøgerne får en værdig og tryg ventetid under asylsagens behandling. 

Ifølge Udlændingestyrelsen får Langeland Kommune en afviklingskontrakt for 2017. Kommunens indkvarteringspladser udfases og beboerne flyttes til andre centre frem til udgangen af april. Det vil ske så hurtigt, det er muligt, med respekt for den enkelte beboer. 

Sex-overgreb, masseslagsmål og en borgmester med hukommelsesproblemer
Langeland begyndte som asyl-operatør tilbage i 2011 med Asylcenter Holmegaard. 

Dengang var håbet, at  asylcentrene ville bringe arbejdspladser og mere liv til øen. 

Men i juli i år begyndte billedet af Langeland som succesfuld asyloperatør at krakelere, da TV 2/FYN kunne afsløre massive problemer på kommunens børnecentre. 

Blandt andet natlige fester på centrene og en fodboldkamp, der udviklede sig til et masseslagsmål med op mod 100 asyldrenge. 

Den 1.  august kom det frem, at politiet sigtede to unge fra Børnecenter Tullebølle for voldtægt - og tre andre for seksuelle krænkelser på Langelandsfestivalen. 

Den 26. oktober chokerede Langelands borgmester med meldingen om, at to kvindelige medarbejdere på Børnecenter Tullebølle var politianmeldt for seksuelle overgreb på flere drenge. Det resulterede i, at Tullebølle lukkede, og asylansøgerne blev forflyttet til andre centre. 

Så sent som i dag kom det frem, at Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V) flere gange har undladt at informere Udlændingestyrelsen om problematiske forhold på asylcentrene. 

Det bliver i stedet Jammerbugt, Thisted, Tønder og Vesthimmerlands kommuner samt Røde Kors, som bliver operatører af asylcentre i 2017. 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt