Alle mand på dæk i skræddersalen

På Odense Teater sættes alle sejl til, når der skal skabes kostumer til den kommende opsætning af Anna Karenina. Hele 18 kjoler skal syes fra bunden.

Når skuespiller Rikke Lyloff går på scenen til premieren på forestillingen Anna Karenina den 2. februar, bliver det ikke i genbrugtøj. Langt fra endda. Hendes kostumer er alle skræddersyede fra bunden og passer hendes figur ned til sidste millimeter. Det samme gælder alle hendes kollegaer på scenen.

Odense Teater har nemlig valgt at prioritere kostumerne særligt højt til netop denne forestilling, fortæller leder af skræddersalen, Ann Charlott Juul.

- Når scenografien er så enkel som i denne opsætning, så får kostumerne en langt mere fremtrædende rolle.  De bliver virkelig en vigtig del af forestillingen. Det er en usædvanlig stor opgave, som vi har fået her, siger Ann Charlott Juul.

Siden november har nålene glødet blandt de seks faste skræddere. Yderligere en lille håndfuld freelancere er kaldt ind, for tiden er knap og hvert et sting skal være præcist i de mange kostumer. Hele 18 kjoler skal syes fra bunden til damerne, og derudover skal også herrerne ekviperes fuldstændigt korrekt, så tøjet passer til tid og sted.

Hvad er din brysthøjde?

I skræddersalen ligger der tykke inspirationsmapper, hvor alle skuespillere i stykket er at finde med samtlige mål og forslag til tøj. For eksempel alle kvinderne fået målt såkaldt brysthøjde. Det er antallet af centimenter fra toppen af skulderen og til der, hvor centimentermålet slipper brystet. Så hver en kvadratcentimeter sidder præcist, hvor den skal. Det kræver mange timers arbejde.

- Vi har rigtigt travlt. Vi begyndte i november og kunne godt bruge mere tid. Men vi skal nok nå det, lover Ann Charlotte Juul.

Det sker bestemt ikke til hver forestilling, at alle kostumer laves fra bunden. Teateret har en stor skat af kostumer fra tidligere forestillinger, men til netop denne forestilling måtte de ønskede kjoler skabes helt fra bunden.  Der var simpelthen ikke de ønskede kostumer i det ellers kæmpestore lager.

- Vi har et tæt samarbejde med scenografen, som igen har talt grundigt med instruktøren om, hvad de gerne vil have. Og så er det op til os at få deres ønsker gjort til virkelighed,  fortæller Ann Charlotte Juul.

Et vildt kærlighedsdrama

Anna Karenina er et af verdenslitteraturens helt store kærlighedsdramaer, skrevet af russiske Leo Tolstoj. Romanen har været opsat som teaterstykke et utal af gange verden over og foregår i Skt. Petersborg i 1877. Den underskønne og elles trygt gifte Anna Karenina forelsker sig i en officer, og derefter skyller en tsunami af passion, jalousi og ulykke ind over hovedpersonerne.

Her i opsætningen på Odense Teater vil de dramatiske scener altså udspille sig med mennesker, der måske nok er på dybt vand, men som i hvert fald er yderst velklædte, mens de går ned i flammer.

 

Fyn Live del 1

 

Fyn Live del 2

 

Oversigt

    Oversigt