I det fynske folks tjeneste

Alvorlige drengestreger på motorvejen

En lastbilchauffør fik i aftes smadret sin frontrude, da der blev kastet en drikkedunk ud fra en bro over motorvejen ved Odense. Det er femte gang på tre dage, at der kastes genstande ned på vejen. Det får nu fynske ungdomsklubber til at gå ind i sagen.

02:50

1 af 2

Politiet arbejder med en teori om det er alvorlige drengestreger. Og det får nu Odenses unge-medarbejdere til at reagere.

Efter den seneste episode vil de nu tale med børnene på alle de lokale ungdomsskoler ved motorvejen om episoderne.

- Vi er nødt til at tage en dialog med de unge i de nærliggende klubber, siger Sebastian Michaelsen, der er klubmedarbejder ved Dalum Ungdomsskole.

13-årige Viktor Kruse går i Tingløkke Fritidsklub - og han er en af de unge, der nu skal informeres om de farlige stenkast på motorvejen.

- Dem, der gør det, er nok også nogle der keder sig, og ikke rigtigt tænker sig om og på konsekvenserne for dem stenene rammer, siger han.

Unge-medarbejderne tror, at sagerne kan skyldes copycat-effekten, hvor en dum handling inspirerer til en ny dum handling af en anden person.

- Så spreder det sig lynhurtigt, at det er der spænding ved, og så bliver det hurtigt en dårlig vane, hvis man ikke for stoppet det i tide, mener

Sebastian Michaelsen. Han bakkes op af Tonny Holst, der er SSP-leder i Odense.

- Vores erfaring er at det er unge, der ikke klar over hvor alvorligt det er, og hvor stor fare de udsætter andre for. Så en del af det er at sætte

dialogen i gang og gøre opmærksom på, at det her er en meget alvorlig episode.

Børn står bag

Politiet regner også med, at det er børn eller unge, der står bag episoderne. De har allerede taget konsekvensen, og der er derfor øget patruljering ved motorvejsbroer i de udsatte områder.

- Vi forsøger at være tilstede så vidt vi kan, og have ekstra patrulje de steder, fortæller Leon Sørensen, der er vicepolitikommissær ved Fyns Politi.

Der er ikke spor efter gerningsmændene i de fem sager. Strafferammen for at bringe andres liv i fare som i disse sager er op til otte års fængsel.