Anders har sin sygeplejerske i lommen

Fynske patienter bliver medforskere når OUH skal udvikle nye virtuelle metoder til behandling og konsultationer for kronisk syge patienter.

Det er fredag formiddag i Humble og tid til ugens besøg hos sygplejersken. Men i stedet for at køre de 85 kilometer ind til sygehuset i Odense, tager Anders Bilstrup sin mobiltelefon op af lommen. 

Her er den 38-årige diabetespatient koblet op til sygeplejersken inde på OUH med et billede og kan fortælle om de problemer, han har med for højt blodsukker. 

- For mig gør det rigtig meget, at jeg kan ligge i min seng, de dage jeg har det skidt. Jeg skal ikke have en til at køre mig eller bruge en time på transport hver vej. Nu kan jeg tage samtalerne med sygeplejersken på 10 minutter, siger han.

quote - For mig gør det rigtig meget, at jeg kan ligge i min seng, de dage jeg har det skidt. Jeg skal ikke have en til at køre mig eller bruge en time på transport hvert vej. Nu kan jeg tage samtalerne med sygeplejersken på 10 minutter

Anders Bilstrup. Diabetespatient

Uhelbredelig sygdom

Diabetes 1 kan ikke helbredes, så daglige målinger af blodsukker og insulinindsprøjtninger er livsnødvendige.

Anders Bilstrup har haft sukkersyge i over tyve år, og har ikke levet efter den. Han har ikke spist regelmæssigt og er først for nyligt begyndt at måle sit blodsukker.

Tidligere har han droppet aftalerne med lægerne på sygehuset og er indimellem blevet indlagt i længere forløb med dehydrering.

Men de ugentlige aftaler med sygeplejersken på telefonen har fået ham til at tage flere blodsukkermålinger, og de er blevet faste holdepunkter for ham.

- Jeg er begyndt at tænke meget over, at jeg skal tale med hende om en uge. Jeg har nogen, der holder hånd i hanke med mig. Jeg bliver ikke glemt, siger han.

Med ny teknologi er sygeplejersken ikke længere væk end et greb i lommen. Foto: Morten Grundholm
Med ny teknologi er sygeplejersken ikke længere væk end et greb i lommen. Foto: Morten Grundholm

Han er en af de 20 patienter, der skal beskrive sine oplevelser med det nye virtuelle ambulatorie. Via dagbøger og interviews skal de fortælle om deres oplevelser af at få hjælpen over skærmen. Deres erfaringer skal være med til at forbedre teknologien og gøre tilbuddet bedst muligt for patienter med en kronisk sygdom. 

Fakta om Diabetes

Klinisk sygeplejeforsker Mette Juel Rothmann søger en million kroner gennem Et Sundere Fyn til at skabe en mobil sundhedsteknologi, der hjælper patienterne. 

Hun forventer, at sundhedsvæsenet kan spare store beløb på løsningen og samtidigt øge patientens livskvalitet med teknologien. 

-Vi håber, det kan forbedre patienters tilfredshed og deres behandling, foruden at det sparer på vores ressourcer her på OUH, siger hun.

Med færre og større sygehuse vil antallet af ambulante patienter stige markant i de kommende år. Alene på Afd. M på OUH, hvor forsøget er igang, vil antallet af ambulante patienter stige fra ca 45.000 i 2013 til 60.000 pr år i 2020. 

Mette Juel Rothmanns projekt er et af de fem projekter i Et Sundere Fyn, som TV2/Fyn's seere kan stemme om. Læs mere her

Anders Bilstrup er diabetespatient og med i forskningsprojektet. Forskerne vil også undersøge, om der forekommer fejldiagnosticering med videokonsultationer, når patienten ikke har fysisk konsultation.  Foto: Morten Grundholm
Anders Bilstrup er diabetespatient og med i forskningsprojektet. Forskerne vil også undersøge, om der forekommer fejldiagnosticering med videokonsultationer, når patienten ikke har fysisk konsultation.  Foto: Morten Grundholm

Projektet gælder både sukkersygepatienter og patienter med stoftskiftesygdomme. Metoden skal inddrage brugerne og være med til at afklare, om videokonsultationer kan indføres som et tilbud i klinisk praksis.

Forskerne vil også afdække, om metoden går ud over patienternes sikkerhed. De vil klarlægge, om der forekommer fejldiagnosticering, når patienten ikke har fysisk konsultation. 

- Der er selvfølgelig nogle enkelte ting der, hvor man fysisk skal kigge på folk. For eksempel om diabetespatienterne stikker sig meget det samme sted og lignende. Men langt hen af vejen vil vi godt kunne vejlede over skærmen, siger sygeplejerske Gitte Stenholt Horn. 

Patienter som partnere

Patienter kommer i fremtiden til at fungere som partnere, der involveres aktivt og har indflydelse på mødet med sundhedsvæsenet. De kommer selv til at søge viden og information om deres egen sundhed eller sygdom, og de skal derfor være fortrolige med at bruge forskellige nye teknologier.

Anders Bilstrup har fået en række følgesygdomme af sukkersygen, fordi han har ignoreret sygdommen i mange år. Han har blandt andet problemer med at fordøje maden i mave og tarm og har fået blødninger i det ene øje. Med den nye teknologi håber han at regulere sin sukkersyge og måske få flere år at leve i.

- Jeg tror, det her kan blive et kæmpe skridt for diabetikere og også for andre patienter, siger han.

Om projektet vinder en million kroner fra Et Sundere Fyn, kan du se på TV2/Fyn mandag den 1. maj. Her kåres vinderen live klokken 20.30. 

 
 

 

Oversigt

    Oversigt