Anklaget for lønfusk: Firma fortsætter arbejdet på Fyn

Det nordjyske firma IF Group vandt en nedrivningsopgave på Fyn med et urealistisk lavt bud, lyder det fra konkurrenterne. Firmaet er af både nuværende og tidligere medarbejdere anklaget for lønfusk.

Odense Kommune har i flere år slået sig op på, at man vil gå foran i kampen mod social dumping. Derfor står kommunen uforstående overfor det, der i første omgang, ligner social dumping på Nyborgvej i Odense.

Fyns Almennyttige Boliggselskab, FAB, har hyret IF Nedbrydning til et nedrivningsprojekt i Korsløkkeparken i Odense. Et projekt firmaet vandt, da buddet var langt lavere end konkurrenternes. IF Group, hvor IF Nedbrydning hører under, blev søndag aften omtalt på DR, hvor en lang række nuværende og tidligere medarbejdere, plus fagforeningen 3F, fortalte om en dagligdag, hvor mindst 14 rumænske arbejdere blev sat til at arbejde langt mere, end de blev betalt for.

En af dem var Giuliano Baluta.

- Jeg har arbejdet 298 timer. Men ved du, hvad der står på min lønseddel? At jeg ikke har arbejdet mere end 165 timer, siger han til DR.

Ifølge 3F er det faktiske antal cirka 100 rumænske arbejdere, der i perioden fra januar 2015 til juni 2016 er blevet snydt for 16 millioner kroner i løn. Et krav IF Nedrivning afviser og derfor er sagen endt i Voldgiftsretten. Her skal den for i marts i det eksperter vurderer kan blive den største sag af sin art i historien. Den er principiel, da de pressede kommuner ofte vælger det billigste bud. En kendt problemstilling, da de offentlige budgetter er pressede.

Odensepolitikere undres

Nedrivningen i Korsløkkeparken er et projekt til 25 millioner kroner og skal efter planen påbegyndes i februar. Selvom nedrivningen ikke har et direkte link til Odense Kommune, så vækker oplysningerne om FAB's valg af nedrivningsfirma harme hos et byrådsmedlem.

- Vi har jo ellers sociale klausuler, der skulle forhindre, at sådan noget kunne ske. Jeg synes slet ikke, vi skal have sådan et firma i Odense, så jeg vil nu gå til udbudschefen for at høre, hvordan det her kan lade sig gøre, siger socialdemokraternes Cæcilie Crawley Larsen, der sidder i beskæftigelsesudvalget i Odense Kommune.

Hun støttes af partikollegaen Tim Vermund, der er klar til at sætte hårdt mod hårdt.

- Vi har en kontrolgruppe i Odense Kommune. Jeg håber vi i samarbejde med boligorganisationerne kan sende dem efter dem og gå dem efter i sømene, fortæller Tim Vermund.

FAB garanter godkendte forhold

FAB har i lighed med CIVICA tilsluttet sig Odense Kommunes kodeks om i samarbejde at arbejde for ordnede vilkår på arbejdsmarkedet, herunder at modarbejde løndumping. Derfor har Odense Kommune muligheden for at sende den særlige kontrolgruppe afsted til nedrivningsprojektet i Korsløkkeparken. Står det til FAB, så vil man ikke igangsætte et projekt, hvor der kan være tvivl om, hvilke forhold arbejderne er ansat under.

- Alt det vi laver, er underlagt arbejdsklausuler, ILO-konvention nr 94, det handler jo blandt andet om, at de skal sikre, at de ansatte har løn- og arbejdsvilkår, der ikke er mindre gunstige end på den egn, hvor arbejdet udføres. Hvis de ikke overholder det, kan de fratages retten til at udføre arbejdet. Det gælder også underleverandører, så medansvaret er komplet. Det har både været i udbudsmaterialet og i den endelige kontrakt, det gør vi med alle entreprenører, siger direktør i FAB Bent Bøllingtoft.

Ifølge DR’s programmer har IF Group snydt med overarbejde ved at lave en konstruktion, hvor der er to firmaer tilknyttet. Så når arbejderne ramte overarbejdsloftet, gik de over og arbejdede videre i et andet firma, så man på den måde undgik at udbetale overarbejde. Derudover har man tvunget arbejderne til at tilbagebetale løn for eksempelvis leje af arbejdstøj, skurvogn og transport.

Vil I kræve dokumentation for, at det ikke sker i Korsløkkeparken?

- Vi har ikke krævet dokumentation endnu, vi skal ligesom have en mistanke om at de ikke overholder reglerne, før vi gør det. Men det vil vi overveje på baggrund af de ting, der er kommet frem i medierne de sidste dage.

Er I sikre på, at IF Group ikke omgår reglerne, når de går i gang i Korsløkkeparken?

- Vi er sikre på, at de har underskrevet at de overholder reglerne, så er det jo spørgsmålet om at de overholder det.

Oversigt

    Oversigt