Annette Vilhelmsen: Liberal Alliance har et loyalt bagland

Liberal Alliance har klaret de første måneder i regeringen uden det store vælgertab, men det er småt med de liberale fingeraftryk.

Der er ikke mange liberale aftryk på den politik, som VLAK regeringen har ført,  men det har ikke fået dem, der stemte på Liberal Alliance til at flygte fra partiet i stor stil.

- Liberal Alliance har et bagland, som har besluttet sig for at bakke op om partiets linie og ministrene. Det er lykkedes for dem at lancere det, som hedder "ikke at ende som SF". Og så har de jo Joachim B. Olsen, som står derude og markerer liberale synspunkter, siger tidligere minister og SF-formand, direktør Annette Vilhelmsen, som i tirsdagens udgave af programmet Politik og Spin diskuterede partiernes formkurve med TV 2/Fyns politiske kommentator Jesper Buch. 

- Liberal Alliance har mistet  1,7 procent i forhold til valgresultatet. (I følge den seneste Voxmeter fra Ritzau, red.)  Men jeg havde egentig forventet, at det kunne blive et blodblad, fordi partiet pludselig droppede sine ultimative krav til fordel for en plads i regeringen.  Men vælgerne har vist sig at være loyale, siger Jesper Buch.

Kommentatorerne har dog svært ved at få øje på, at partiets regeringsdeltagelse har påvirket den førte politik i mere liberal retning. Det er også vurderingen fra TV2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Man kan sige, at de har drejet regeringsgrundlaget i en mere liberal retning. Men der bliver ikke ført en mere liberal politik, end før de var med i regering, siger Anders Langballe, som deltog i programmet med kommentarer fra Christiansborg.

Rød blok udfordret

Kommentatorerne rundede også problemerne i rød blok i forlængelse af tirsdagens krisemøde på Christiansborg.  For første gang i mere end et år var oppositionens fem partiledere samlet for at drøfte samarbejdet. Et samarbejde, som har været særdeles udfordret den seneste tid, hvor hård kritik og barske beskyldinger er føget gennem luften.

- Stemningen er dårlig, og på en række politiske områder trækker de i vidt forskellig retning. Især på udlændingeområdet, og det har provokeret de Radikale voldsomt. Selv om Mette Frederiksen (S) har lovet at føre udlændingepolitik hen over midten med Dansk Folkeparti, så skal man aldrig undervurdere de Radikale, siger Jesper Buch.

- Jeg synes næsten, at historien er ved at gentage sig fra slutningen af nullerne. Da Socialdemokraterne og SF præsenterede "Fair Forandring" sagde de, at der ikke kunne ændres et komma. Hvad skete der i det sorte tårn, da regeringsgrundlaget skulle på plads? Radikale vred armen rundt på S og SF. Det scenarie kan komme til at gentage sig, hvis rød blok har flertallet efter næste valg, og de Radikale sidder med de afgørende mandater, siger Jesper Buch.

Annette Vilhelmsen medgiver, at rød blok er udfordret, men det gælder begge sider i dansk politik:

- Jeg tror, at alle er klar over, at det her er alvor.  Både rød og blå blok har problemer. Jeg synes, at uanset hvor man kigger hen i dansk politik, så er der uro. Der er opløsning i det, og tegn på nye alliancer i dansk politik. 

Hvordan er styrkeforholdet mellem rød og blå blok lige nu? Det fokuserer denne udgave af Politik og Spin på. TV 2/FYNs politiske kommentatorer diskuterer partiernes politiske formkurve - med særlig fokus på Socialdemokraterne og Liberal Alliance.

Oversigt

    Oversigt