Arne Jensen overså symptom på kræft - og var syg

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at borgere i Region Syddanmark overser især tre vigtige symptomer, der kan være tegn på kræft. Arne Jensen fra Langeskov var én af dem.

Det var december. I 2010. Omgivelserne emmede af julestemning, det samme gjorde det egentlig hos Arne Jensen fra Langeskov og hans familie. Men efter flere måneders skiftevis tynd og hård mave og adskellige kilo vægttab, gik han til lægen i begyndelsen af den måned, der for alle helst skal indeholde store mængder nærvær, hygge og afslapning. Det gik lidt anderledes for Arne Jensen. 

Efter lægebesøget blev han hurtigt sendt videre til sygehuset ud fra de symptomer, han beskrev over for sin læge. Her blev han undersøgt for kræft i tyktarmen og endetarmen. 

- Jeg havde ikke forestillet mig, at det var så galt. Så var jeg jo gået til læge længe før, fortæller den nu 71-årige Arne Jensen.

En ny undersøgelse, der udkommer mandag, fra Kræftens Bekæmpelse viser, at borgere i Region Syddanmark overser især tre vigtige symptomer, der kan være tegn på kræft. 

Et ændret afføringsmønster, et uforklarligt vægttab og længerevarende hoste eller hæshed. 

Men på trods af et stadig stigende fokus på kræft, overser borgere i Region Syddanmark netop disse symptomer. Det viser undersøgelsen udført blandt mere end 1000 danskere. 

Operation efter kort tid

Kort tid efter den første undersøgelse ved sin egen læge - efter et halvt år med afføringsproblemer - fik Arne Jensen en kikkertundersøgelse og blev scannet. Undersøgelserne viste tydelige tegn på kræft i tyktarmen og endetarmen.

Da det var konstateret, fik han en samtale med en læge og fik dommen over sygdommen. Han skulle have fjernet 10 til 15 cm af tarmen og dele af endetarmen. Tre dage inden juleaften blev Arne Jensen indlagt på OUH - og det endte med, at han fik fjernet hele tyktarmen.

- Det gik lige pludselig stærkt - fra jeg gik til læge, til jeg blev opereret. Jeg havde ikke regnet med, at jeg blev indlagt inden jul, men det var rart at få det overstået, så jeg også kunne fejre julen hjemme med familien, siger Arne Jensen. 

Forbinder ikke symptomer med kræft

Ser man på, hvorfor borgerne i Region Syddanmark ikke går til lægen med symptomerne, svarer seks ud af 10, at de vil vente og se, om symptomerne forsvinder af sig selv.

Samtidig forbinder næsten tre ud af 10 slet ikke symptomerne med kræft.

- Mange slår det nok hen, fordi de fleste af os har prøvet, at afføringen ændrer sig, at vægten svinger eller at være hæs og hoste. For at opdage kræft tidligt, skal vi blive bedre til at kende tegnene og reagere på dem, siger Ulla Axelsen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse. 

Helbredt og rask

Efter en jul i familiens skød begyndte Arne Jensen i januar 2011 sin kemoterapi. Den har han siden haft lidt bivirkninger ved. Blandt har han i dag nervebetændelse, men ellers er han helbredt for sin kræftsygdom i tarmen. 

Han skal oftere på toilettet end før, for efter operationen, hvor dele af tarmen blev fjernet, har han svært ved at holde sig. 

- Jeg kan da ikke lade være med at tænke, hvis jeg var gået til læge hurtige, om jeg så havde undgået en operation? Men det nytter ikke noget at bruge for meget energi på det nu, siger Arne Jensen.

Arne Jensen fra Langeskov burde være gået  til lægen for at blive tjekket.

 

Oversigt

    Oversigt