Avanceret og dyrevenlig svinestald

En svinestald med computerstyret fodring, hvor grisene kan gå både inde og ude bliver onsdag taget i brug på Kold College. Svinestalden skal lære fremtidens landmænd om dyrevelfærd.

Stalden er på 600 kvadratmeter og vil få plads til 200 svin og 25 kalve. Eleverne på Kold College skal ikke bruge den nye stald som produktionsstald, men de kommende landmænd skal i stalden lære hvordan man behandler grisene naturligt, og samtidig tjener penge.

- I undervisningsstalden skal unge kommende landmænd blandt andet lære, hvordan de skaber optimale betingelser for svine- og kalveproduktionen. Det handler både om at tilgodese dyrevelfærd og arbejdsmiljø samtidig med, at produktionen er effektiv, siger Stig Hansen, uddannelsesleder på jordbrug, Kold College, der er initiativtager til den nye moderne stald.

Svinestalden består af ni stier, hvor grisene frit kan bestemme om de vil være ude eller inde. Søerne kan gå i hytter uden for, mens arealet inden for er lavet med huler, fast gulv og automatisk strøning.

Samtidig bliver dyrene overvåget med den mest avancerede computerteknologi inden for landbruget. Eleverne kan med computere styre, hvor meget foder, der kommer ud til grisene, hvor meget de vokser og få indblik i den samlede økonomi i stalden.

- Vi vil gerne vise, at vi kan levere undervisning i særklasse og udklække kommende landmænd, der ved, hvordan de både skal håndtere fremtidens krav til svineproduktion og skabe dyrevelfærd, siger uddannelseslederen.

Læs mere om Kold College

Oversigt

    Oversigt