Banananaz-ejer dømt uegnet til at drive virksomhed

I december kunne TV 2/FYN fortælle om en fynsk netbutik, som folk over hele landet følte sig snydt af. Ejeren er nu idømt konkurskarantæne ved retten i Aarhus.

En Facebookside med 1000 medlemmer deler deres dårlige oplevelser med netbutikken Banananaz, som ligger på Fyn. I december fortalte TV 2/FYN historien om den fynske nethandel, som har skabt et hav af utilfredse kunder, fordi de enten ikke har modtaget deres varer inden for de 30 dages levering eller ikke har modtaget deres penge, når de har sendt varerne retur.

Tirsdag blev ejeren af nethandlen idømt konkurskarantæne, som betyder, at han ikke kan drive selskaber i tre år. 

En af de utilfredse kunder er Maria Greve Engelund fra Odense. Hun har aldrig set pengene for den vare, som hun sendte retur til firmaet. 

- Det synes jeg er fantastisk. Den slags mennesker skal bare stoppes. Hvis man har den moral, så skal det stoppes. Og hvis det er rettens ord, der skal gøre det, er det fint med mig, siger hun. 

quote Den slags mennesker skal bare stoppes. Hvis man har den moral, så skal det stoppes. 

Maria Greve Engelund, Banananaz-kunde

Da TV 2/FYN undersøgte manden bag firmet, Janus Rosenkrands Christoffersen, tilbage i december, viste det sig, at han havde været involveret i ni andre virksomheder, hvor syv af dem enten var gået konkurs eller blevet tvangsopløst, og det er altså en af de andre virksomheden, som har ledt til konkurskarantænen.

Den virksomhed, der ledte til karantænen, hedder Our Green Climate ApS, som efter sigende skulle arbejde med belysning.

Af kendelsen fremgår det, at Janus Rosenkrands Christoffersen blandt andet er pålagt karantænen, fordi han ikke på tilfredsstillende måde har kunnet redegøre for forretningsførelsen, at han har været direktør i andre konkursramte selskaber, og at en aftalt løn på 50.000 kroner om måneden ikke passer til jobindholdet. 

- Jeg bruger nettet rigtig meget til at handle på, og jeg synes, at der er ufattelig mange gode netbutikker. Jeg har faktisk kun gode oplevelser foruden den ene dårlige her, så jeg vil gerne have, at det fortsat er et trygt sted at handle, siger Maria Greve Engelund. 

Flere og flere bliver idømt konkurskarantæne 

Både på Fyn og på landsplan bliver flere og flere personer idømt konkurskarantæne. Reglerne om konkurskarantæne blev vedtaget i Folketinget i april 2013, hvor formålet var at forhindre konkursmisbrug og konkursrytteri. 

Stigningen skyldes først og fremmest, at de nye regler, som trådte i kraft i 2014, har skullet bundfælde sig. Men advokat Morten Elbrønd fra Focus Advokater peger også på en anden grund. 

- Helt ned til en krone kan man starte et iværksætterselskab for, og der tror jeg personligt, at man ser en række virksomheder, hvor deres forretningsplan ikke er fuldt gennemarbejdet, som man kunne have håbet på, og deres finansiering er nok også noget spinkel, siger han. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En karantæne gælder tre år. I karantæneperioden må man gerne drive personlig virksomhed, hvor man selv hæfter for tabene, men selskaber må man ikke være en del af. Hvis man alligevel deltager i ledelsen i en virksomhed med begrænset ansvar (IVS, A/S, ApS), så hæfter man personligt for de tab, som eventuelle kreditorer måtte lide. 

Der kan være flere årsager til, at man bliver idømt en konkurskarantæne. Det kan blandt andet handle om, at bogføringen er mangelfuld, at man har taget uacceptable risici, at der er stor gæld til det offentlige, sort arbejde, momsunddragelse eller svindel med forskellige afgifter.

Forbrugerne kan ikke beskytte sig mod de karantæneramte

Selvom reglerne er til for at beskytte forbrugerne, mener flere advokater, at reglerne ikke er tilstrækkelige.
Blandt andet bliver navnene på de personer, som får konkurskarantæne ikke offentliggjort, mens dårlige læger, journalister, advokater og restauranter må finde sig i at få deres navn eksponeret på nettet.

- En ting, der er et særskilt problem, er jo, at de sager (konkurskarantænesager red.), der kommer, ikke er tilgængelige på en sådan måde, at man som almindelige kreditor eller forbruger har mulighed for at orientere sig om, hvorvidt en person der driver virksomhed, tidligere har haft en sag om konkurskarantæne. Hvis man kigger på det præventive, så er det jo selvfølgelig et problem, og det kunne man godt genoverveje for at få en større del af gennemsigtighed, siger Boris Frederiksen, som er advokat hos Kammeradvokaterne, og tilføjer: 

quote Konkurskarantæne er et værktøj, men det løser ikke alle problemer, fordi der er desværre også mennesker, som finder veje uden om det.

Boris Frederiksen, advokat hos Kammeradvokaterne

- På trods af at konkurskarantænen er et rigtig godt instrument, så løser det jo ikke alle de problemer, der er. For det første kan man jo efter en konkurskarantæne arrangere det som stråmandskonstruktioner. Konkurskarantæne er et værktøj, men det løser ikke alle problemer, fordi der er desværre også mennesker, som finder veje uden om det. 

Oversigt

    Oversigt