Bekymrede forældre i Assens: Nu er der håb

Forældre fra Gummerup ved Assens frygter, at de mister deres selvbestemmelse på deres lokale skole. Men nu er deres frygt overskygget af håb.

Et enigt byråd i Assens har hidtil lagt op til, at de vil samle kommunens i alt 14 lokale skoleledelser og -bestyrelser i fire store partnerområder. Det har fået forældre til at frygte, at de mister indflydelse.

Men nu er der åbnet en mulighed for, at forældre til elever på kommunens otte mindste skoler måske alligevel kan bevare den skolestruktur, der er i dag. Og det får forældre i Gummerup ved Assens til at juble.

- Det er jo en fuldstændig fantastisk mulighed, vi har fået. For nogle uger siden var forældrene her i området matte, det så sort ud, men vi har fået håbet igen, lyder det fra næstformanden i forældrebestyrelsen på Gummerup Skole, Pia Bachmann Madsen.

En ny måde at samle ledelse

quote Den måde, vi gør det på her i Gummerup, er en succeshistorie. Og hvis det kan udbredes til andre steder i kommunen, så tænker jeg, at det er genialt.

Rikke Louise Fage-Fjord, forælder, Gummerup

Helt konkret drejer det sig om, at børnehaver og skoler, der ligesom i Gummerup har under 300 elever, i dag kan gøre brug af en såkaldt landsbyordning. Det betyder, at der er én fælles leder for begge institutioner. På den måde sparer kommunen en leder.

Med et nyt projekt åbner Undervisningsministeriet nu op for, at kommuner kan søge om tilladelse til også at indføre landsbyordningen på kommunernes store daginstitutioner og folkeskoler. Det betyder, at man, i stedet for at samle ledere på tværs af skoler som først planlagt i Assens, kan lave en fælles ledelse på skoler og daginstitutioner, der ligger geografisk tæt på hinanden.

- Det er en god mulighed for at bevare vores landsbyordning her i Gummerup, og så er det en rigtig, rigtig god mulighed for Assens Kommune for at få lidt mere af det, vi har her, siger Pia Bachmann Madsen.

- Det er en perfekt adventsgave. Det er en super mulighed, for det er det, vi ønsker at fortsætte med. Den måde, vi gør det på her i Gummerup, er en succeshistorie. Og hvis det kan udbredes til andre steder i kommunen, så tænker jeg, at det er genialt, lyder det enstemmigt fra Rikke Louise Fage-Fjord, der bor i Gummerup og er mor til fem.

Politikere vil bruge landsbyordning forskelligt

quote Det har været en stor succes de mindre steder, og så ville man jo være et skarn, hvis man ikke afsøger muligheden for at bruge den på de store skoler også.

Søren Steen Andersen, borgmester, Assens, Venstre

Også kommunens borgmester, Søren Steen Andersen (V), ser positivt på idéen med at droppe centraliseringen af skoleledelserne i kommunen og i stedet finde besparelser på skoleområdet ved at sprede landsbyordningen til de store skoler.

- Det gode ved landsbyordningen er jo, at det skaber et ejerskab hele vejen fra top til bund i en organisation. Det har været en stor succes de mindre steder, og så ville man jo være et skarn, hvis man ikke afsøger muligheden for at bruge den på de store skoler også, siger han.

Socialdemokraternes spidskandidat i kommunen, Charlotte Vincent Petersen, ser ikke lige så positivt på dén ide.

- Jeg har måske en lille smule svært ved at se, at vi kan lave landsbyordninger overalt. Fordi for mig er det ikke en styrke, hvis skoleledere også skal være ledere for samtlige daginstitutioner i vores kommune. Men man kan måske bruge landsbyordningen som et supplement til den oprindelige plan med de fire centrale skoleledelser.

Uanset om og hvordan politikerne har tænkt sig at bruge en tilladelse til at indføre landsbyordningen på kommunens store skoler og daginstitutioner, har de beslutet sig for at ansøge Undervisningsministeriet om at få muligheden. Sidst i december får de svar på, om det overhovedet er en mulighed.

Oversigt

    Oversigt