Besparelser: Kommunerne udhuler ældrepleje

Trods milliarder, der skulle forbedre ældres forhold, er der skåret 20 procent i hjemmehjælp, viser analyse.

Der bliver flere ældre i Danmark i disse år, og det har i flere omgange fået politikerne til at øremærke midler til ældreområdet.

Alligevel er der siden 2008 skåret knap seks millioner årlige hjemmehjælpstimer væk i kommunerne. På samme måde modtager 30.000 færre ældre i dag hjemmehjælp.

Det skriver Jyllands-Posten, der henviser til en ny analyse fra Ældre Sagen. Analysen viser, at der i perioden er blevet 20 procent færre hjemmehjælpstimer.

På samme tid er antallet af ældre over 65 år steget med 23 procent, skriver avisen.

- Ældre har generelt et bedre helbred end tidligere, men det kan slet ikke forklare det markante fald i hjemmehjælpstimerne, siger Olav Felbo, chefkonsulent i Ældre Sagen, til Jyllands-Posten. Han tilføjer:

- Det er udtryk for en uhyggelig stram visitation i kommunerne, og der er utvivlsomt mange svækkede ældre, der i dag ikke får den hjælp, de har brug for

Langeland og Ærø helt i bund

Samtidig viser avisens beregninger, at der er stor forskel på, hvor meget hjemmehjælp kommunerne yder.

I Holbæk var den kommune der i 2015 i med 2.210 timer i gennemsnit gav flest hjemmehjælpstimer om ugen pr. 1000 ældre over 79 år. 
Mens borgerne på Langeland og på Ærø fik henholdsvis 696 og 654 timer og ligger således som nummer 96 og 97 af landets 98 kommuner.

Ifølge en ny analyse fra FOA er kommunerne godt i gang med at udhule to politiske tiltag, der skulle forbedre ældres vilkår - værdighedsmilliarden og klippekortordningen.

I kommunernes budgetter for ældreplejen i 2017 var der samlet budgetteret med en minusvækst på 409 millioner kroner, inden den nye klippekortordning på 380 millioner kroner blev vedtaget med finansloven.

Og 81 af landets kommuner vil i år bruge færre penge end i fjor pr. ældre.

Ældreminister Thyra Frank (LA) peger på, at flere ældre klarer sig uden hjælp, fordi kommunerne har fokus på rehabilitering og velfærdsteknologi.

- Man kan derfor heller ikke regne med, at de kommunale udgifter skal stige præcis lige så meget som antallet af ældre, siger hun til Jyllands-Posten.

Ifølge Ritzau foreslog SF tidligere på året blandt andet et nedskæringsstop i ældreplejen fra 2018 til 2021. Det blev dog afvist af alle andre partier i Folketinget.

 

Oversigt

    Oversigt