I det fynske folks tjeneste

Bøderne skal fordobles ved vejarbejde

Regeringen vil øge straffen for at køre for hurtigt forbi vejarbejde. Det bliver dobbelt så dyrt.

Fremover er det en god idé at tjekke speedometeret en ekstra gang, lette foden fra speederen og muligvis træde bremsen en smule i bund, hvis du eksempelvis kører forbi det omfattende vejarbejde på den fynske motorvej.

Regeringen vil nemlig fordoble bøden over for de bilister, som begår hastighedsovertrædelser ved vejarbejde.

Lettere at miste kortet

Lovforslaget betyder samtidig, at der kan ske betinget frakendelse af kørekortet allerede ved hastighedsoverskridelser på 40 procent ved vejarbejde. På vejstrækninger, hvor der ikke er vejarbejde, klapper fælden dog fortsat først ved en overskridelse på mere end 60 procent.

- Det er vigtigt, at de personer, der arbejder på vores veje for at holde dem i god og sikker stand, kan udføre deres arbejde under sikre og trygge forhold, siger justitsminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

- Ved at fordoble bøden for at køre for stærkt og nedsætte grænsen for, hvornår der skal ske betinget frakendelse af førerretten i de sammenhænge, skaber vi et klart incitament til at tage hastighedsnedsættelsen alvorligt, siger han.

Allerede da regeringen fremlagde sit lovkatalog i forbindelse med åbningen af Folketinget i sidste uge fremgik det, at regeringen ønskede skærpede straffe for lovovertrædelser ved for hurtig kørsel ved vejarbejde.

Lovforslaget indeholder samtidig et såkaldt betinget objektivt ansvar over for ejeren af det køretøj, der bliver fanget af en automatisk trafikkontrol, også forkortet ATK.

Det betyder, at ejeren af køretøjet i første omgang bliver stillet til ansvar for fartforseelsen. Det er således ejerens ansvar at udpege en fartsynder og få vedkommende til at gå til erkendelse, hvis føreren ikke står som bruger af køretøjet.

Reglen gælder kun ved bødestraffe, altså hvor hastighedsoverskridelsen er på højst 30 procent. 85 procent af alle ATK-sager er inde for denne grænse, oplyser Rigspolitiet.