Børnepsykolog: Opvækst kan forklare asylansøgeres adfærd

Nogle unge asylansøgere har ikke lært sociale regler og kan påvirke hinanden negativt, forklarer en psykolog.

Uledsagede, unge asylansøgere har ofte voldsomme oplevelser i bagagen, og nogle er ikke rustet til at begå sig i det danske samfund. Derfor kan de have svært ved at overholde regler og love. Det forklarer børnepsykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

- Nogle har gennem deres opvækst ikke lært almindelige sociale spilleregler, fordi de hele tiden har været i en krigslignende situation. Andre kan være vældigt gode sociale mennesker, men fordi de er traumatiserede, skal der ikke meget til, før læsset vælter, og de reagerer på en uhensigtsmæssig måde, siger han.

Mandag blev fem drenge i alderen 14 til 17 år bortvist fra asylcentret Tullebølle på Langeland. Forinden havde politiet sigtet to af drengene for voldtægt og tre for seksuel chikane på Langelandsfestival, der blev afholdt i weekenden.

 

quote De er i en stresssituation, er på vagt og har meget svært ved at dæmpe den angst og utryghed, som de har.

Kuno Sørensen, børnepsykolog fra Red Barnet

 

Hvis man vil undgå den type sager, gælder det om at sprede de asylansøgere, der har sociale vanskeligheder, påpeger Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Dermed bakker han ikke op om et forslag fra Langelands borgmester, Bjarne Nielsen (V), om at samle problematiske unge asylansøgere på et center med særligt skrappe krav.

- Vi skal gerne påvirke hinanden i en positiv retning, siger Kuno Sørensen.

- Hvis man samler en stor gruppe asylansøgere, som har en meget problematisk og voldsom reaktionsmåde, forstærker man det. De er i en stresssituation, er på vagt og har meget svært ved at dæmpe den angst og utryghed, som de har, siger han.

Hvis unge asylansøgere med problemer skal på ret kurs, er det afgørende, at deres liv er stabilt, lyder det. De har brug for en afklaring om, hvor de skal fortsætte deres tilværelse.

- Ved at give dem vished om, at de kan få ophold, uddannelse og lignende, kan vi i højere grad hjælpe dem til at falde til ro og blive mere sociale i deres adfærd, siger Kuno Sørensen.

Oversigt

    Oversigt