Se videoen: Bomber fra Anden Verdenskrig sprænges i fynsk farvand

Én efter én detoneres de bomber, som dykkere fra Søværnet har fundet ved et flyvrag syd for Langeland. Nu er spørgsmålet, om man også kan finde forsvundet besætningsmedlem.

Opdatering
Clock08. okt 2019, kl. 17:42
Artiklen er opdateret med informationer om bombesprængningen og flyvragets type.
Clock08. okt 2019, kl. 20:01
Opdateret med ny video og citater fra chef for Søværnets Dykkertjeneste.
Clock09. okt 2019, kl. 08:00
Opdateret med undervandsvideo ved bombeflyet

Syv bomber er indtil videre blevet fundet ved et flyvrag i farvandet syd for Langeland. Nu flyttes og bortsprænges bomberne én for én.

Hver bombe bringes til sprængning i et sikret område, så der på længere sigt kan dykkes sikkert ved vraget. Det oplyser Forsvaret. Det tager cirka halvanden time at flytte og detonere hver bombe.

- Der er noget kapow i dem, og det er kun 135 kilo. Der er relativt meget, men vi bortsprænger dem på 21 meters dybde, og alligevel giver de en rimelig høj vandsøjle, siger Lars Møller Pedersen, der er chef for Søværnets Dykkertjeneste.

I alt er 12 dykkere fra Søværnets Dykkertjeneste med på opgaven, hvor de i hold dykker på skift. Søværnets Dykkertjeneste løser Forsvarets maritime ammunitionsrydning. Det vil sige, at dykkerne undersøger forliste skibe eller nedstyrtede fly. 

Bomber flyttet med hæveballon 

Bomberne, som er fundet ved flyvraget, bliver flyttet fra området med en hæveballon, som dykkerne sætter på. 

- Så hæver bomben sig stille og roligt op gennem vandsøjlen, og så flytter vi den et par hundrede meter, oplyser Lars Møller Pedersen.

Sigtbarheden i farvandet er to til tre meter, men det til trods er det alligevel lykkedes dykkerne at sikre videomateriale og billeder fra området. 

Flytype næsten fastlagt 

Flyet, som bomberne er fundet ved, vurderes med 99,8 procents sikkerhed at være af typen B-24. Det er amerikansk bombefly, som blev brugt under anden verdenskrig.

I mange år har dykkere kendt området. En af dem er Brian Roth Andersen, som ved tidligere lejlighed har taget nedenstående billeder fra vraget. Siden september har det været forbudt at dykke, sejle og fiske i området. 

Undervandsvideo ved bombeflyet

Søværnet forventer, at arbejdet i området vil vare resten af ugen. 

- Det, vi ønsker, er, at få identificeret flyet 100 procent. Så vi vil godt finde noget med et serienummer på. Vi ved, at maskingeværerne har det, og at nogle af motordelene eventuelt vil have det, siger Lars Møller Pedersen. 

Artiklen fortsætter under videoen

Syv bomber er fundet i farvandet syd for langeland ved et flyvrag, som sandsynligvis er et amerikansk bombefly fra Anden Verdenskrig af typen B-24. 
Fotograf: Anders Høgh

Besætningmedlem kan være på havbunden 

Et af de helt store spørgsmål i det videre forløb er, om man kan finde det besætningsmedlem, der styrtede ned med flyet under Anden Verdenskrig. 

- Vi ved, at der var et af besætningsmedlemmerne, der ikke nåede at slippe ud. Han må ligge i området et eller andet sted, siger Lars Møller Pedersen, der er chef for Søværnets Dykkertjeneste. 

Derfor skal Forsvaret i samarbejde med amerikanerne nu finde ud af, hvad der videre skal ske. 

Søværnet har lokaliseret syv bomber ved et flyvrag syd for Langeland. Man forventer at kunne finde yderligere to bomber og forventer, at det vil tage resten af ugen at afsøge området og detonere bomberne.
Fotograf: Anders Høgh

 

 
 
Foto: Brian Roth Andersen
 
 
Foto: Brian Roth Andersen
 
 
Foto: Brian Roth Andersen
 
 
Foto: Brian Roth Andersen
 
 
Foto: Brian Roth Andersen
 
 
Foto: Brian Roth Andersen
 
 
Foto: Brian Roth Andersen
 
 
Foto: Brian Roth Andersen

Oversigt

    Oversigt