Politikere lader borgerne bestemme: - De ved bedst

I Faaborg-Midtfyn Kommune er det op til borgerne at bestemme, hvad en portion kommunale penge skal bruges til af konkrete projekter i lokalområderne. I fire af kommunens områder har man valgt at organisere det på en helt særlig måde.

Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune har erkendt, at borgerne er dem, der bedst ved, hvad der er brug for af initiativer og nye projekter i netop dét område, de selv bor i. 

Derfor har politikerne givet dem 500.000 kroner, som skal fordeles på fire områder i kommunen og bruges på ting som for eksempel en ny fodboldbane, en festival eller legepladser.

I et område af kommunen har en gruppe borgere nedsat en arbejdsgruppe, som de kalder Forstadsbåndet. Denne gruppe har fået i 159.500 kroner i alt og dækker lokalsamfundene i den nordlige del af kommunen, der grænser op mod Odense. Det drejer sig om Nr. Broby, Brobyværk, Ferritslev/Rolfsted og Allested-Vejle.

For disse fire byer har Forstadsbåndet valgt at lave såkaldte borgerbudgetter, som grundlæggende handler om, at borgerne stemmer om, hvilke borgerskabte projekter, der skal have penge fra puljen. 

- Borgerne får på den her måde det, de gerne vil have, og så sikrer vi os, at de engagerer sig i lokalsamfundet, siger Phillip Hallenborg, medlem af arbejdsgruppen BorgerBudget2016, som står bag projekt. 

Borgerne vil gerne have indflydelse

I Ferritslev/Rolfsted, som er et af afstemningsområderne, er der foreslået 14 forskellige nye projekter. Det er alt fra bålsteder til nye legepladser og en festival, og på ugens første afstemningsdag i mandags, hvor TV 2/FYN sendte fra Ferritslev/Rolfsted, var der udelukkende glæde at spore hos det koordinerende mandskab.

- Der har været stor opbakning fra det her område til hele projektet. Det er 14 gode forslag, og nu mangler vi bare at finde et vinder-projekt, siger Steen Thinggaard, koordinator, og fortsætter: 

- Jeg håber, det her betyder, at folk bliver mere engageret i deres lokalområde. Min fornemmelse er også, at borgerne rigtig gerne vil have direkte indflydelse på de ting, der foregår. 

Indtil den 20. november kunne borgerne komme med forslag til projekter, som pengene skal finansiere. I alt kom der 26 forslag ind for alle områder, og i uge 49 - mandag til fredag - kan borgerne så stemme om de forslag, der er kommet ind. 

 

Alle må stemme

Selvom borgerne får det, de gerne vil have, er det som i enhver anden demokratisk proces alligevel ikke alle, der får deres vilje, men flertallet. Det er der dog taget hensyn til i arbejdsgruppen ved at inddrage så mange borgere som muligt. 

- Vi forsøger at imødekomme alle ønsker ved at lade børn helt ned til 0. klasse stemme på deres yndlingsprojekt, siger Phillip Hallenborg og fortsætter: 

- De helt små børn lærer også om det demokratiske samfund, de lever i. 

I Brobyværk er der afstemning onsdag den 7. og torsdag den 8. december. I Ferritslev/Rolfsted er det fra mandag til fredag den 9. december klokken 20, og i Allested-Vejle er det til og med torsdag den 8. december klokken 20. 

BorgerBudget

 

Oversigt

    Oversigt