Borgere får del af regningen for klimasikring

Klimaforandringerne får nu økonomiske konsekvenser flere steder på Fyn. Borgere i Nordfyn og Kerteminde skal være med til at betale for kystsikring.

Fyn har i de senere år mærket de globale klimaforandringer i form af oversvømmelser og voldsomt vejr, og flere kommunerne har sat gang i omfattende klimasikringsplaner. Både Nordfyns og Kerteminde Kommune arbejder nu med konkrete planer for sikring mod fremtidens kraftigere storme og større regnmængder. Regningen skal deles med de berørte borgere.

Kerteminde er langt fremme med et millionprojekt for en sluse, der kan holde stormflodsvandet ude.

- Vi står over for kæmpe store udfordringer. Alene i Kerteminde by taler vi om et sluse-projekt til 40-45 millioner kroner for at sikre 700 - 800 ejendomme, siger Jesper Hempler, SF, formand for Miljø- og Teknikudvalget i Kerteminde Kommune.

Nordfyns Kommune har sat gang udarbejdelse af konkrete projekter, der kan aflaste Bybækken, når der falder store mængder regn og kystsikring ved Østre Mole. Men det skal millioninvesteringer til, og derfor skal de berørte borgere være med til at betale.

- Vi har i kommunalbestyrelsen truffet den beslutning, at projekterne skal finansieres ved partsdeling. Det vil sige, at nogle lodsejere, som får gavn af de her projekter, også skal være med til at betale, siger Franz Jul Rohde, Kons., der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune.

Også Kerteminde Kommune lægger op til at borgere skal være med til at betale. De foreløbige beregninger fra Kerteminde viser, at udgiften for et hus på 140 kvadratmeter være 30.000 kroner, der kan afbetales over 25 år.

- Det er ikke meget mere end 1000 kroner om året, så måske beroliger det bekymrede borgere, siger Jesper Hempler.

Oversigt

    Oversigt