Borgmester om politiskole: Har det været aftalt på forhånd?

Regeringen nægter at fremlægge dokumenter i sagen om placeringen af en kommende politiskole. Det bestyrker mistanken om, at der har været nepotisme indblandet i beslutningen, lyder det fra Svendborgs borgmester.

Beskyldninger om nepotisme og vennetjenester er fløjet frem og tilbage i sagen om, hvor den kommende politiskole vest for Storebælt skulle placeres. På den baggrund har Berlingske søgt aktindsigt i sagens dokumenter, men ud af 154 dokumenter vil Statsministeriet kun udlevere de 71. 

Det skaber usikkerhed i Svendborg, der var en af de kommuner, der kæmpede for at få politiskolen: 

- Jeg har hele tiden nægtet, at det kan have været tilfældet, at der lå en aftale på forhånd. Vi er ikke i en bananrepublik, vi er i Danmark. Men når man ikke lægger det hele frem, så er man også med til at give mig en lille tvivl. Har det her været aftalt på forhånd?, lyder det fra Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann. 

Beskyldt for nepotisme 

Sagen tog sit udspring tilbage i november 2015, da det nye politiforlig slog fast, at Danmark skulle have en ny politiskole, og at den skulle placeres i den vestlige del af landet. Over 30 kommuner - heriblandt Svendborg - meldte sig som mulige placeringer til den nye skole, og i november 2016 meldte regeringen ud, at den kommende skole skulle placeres i Herning. 

Den beslutning har mødt stor kritik, og statsminister Lars Løkke Rasmussen er af flere blevet beskyldt for, at placeringen af politiskolen er en vennetjeneste til Hernings borgmester, der betegnes som en af statsministerens stærkeste støtter.

Netop for at skabe klarhed om baggrunden for beslutningen, har Berlingske søgt aktindsigt i sagens dokumenter. Dokumenter, som også borgmesteren i Svendborg har stor interesse i. Ifølge ham har hele processen omkring placeringen af politiskolen nemlig været problematisk. 

- Med det forløb vi har været igennem, kunne det være helt rart at få at vide, hvad der er foregået. Vi har spildt masser af ressorucer, og sat masser af arbejde i gang. Vi har haft svært ved at komme igennem til Rigspolitiet og til dem, der har arbejdet med sagen. Ministeren har været henholdende og ikke svaret på de breve, vi har skrevet, så det har været rigtig svært at agere i det her farvand, fortæller Lars Erik Hornemann.  

Justitsministeren er tavs

Justitsminister Søren Pape Poulsen nægter at udtale sig om sagen i dag. 

- Jeg ønsker ikke at kommentere afgørelser om aktindsigt, der er truffet af andre ministerier, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar til TV 2.

Oversigt

    Oversigt