I det fynske folks tjeneste

Dan deler vandene

Mens både politiske venner og modstandere roser Dan Jørgensen (S) for sin politiske kunnen, er det ikke alle i fødevareindustrien, der er lige så begejstrede for udsigten til Dan Jørgensen som deres minister.

01:39

Dan Jørgens nye titel som fødevareminister vækker både begejstring og bekymring.

1 af 2

Vennen og socialdemokraten Johannes Lundsfryd, der sidder i byrådet i Middelfart, er ikke bange for at komme med rosende ord om den nye fødevareminister Dan Jørgensen:

- Han er grundig med sine ting, han er meget flittig. Det er uanset hvad det handler om. Om det handler om fodbold eller hans fugle, der har en meget stor plads i hans hjerte, hele naturen, det politiske. Alt hvad han rører ved, går han ind i 100 procent.

Flere politikere, både venner og fjender, anerkender Dan Jørgensens politiske talent.

I fødevarebranchen deler den nye minister allerede dog folk i glade og vrede, allerede inden han reelt har sat sig for bordenden i fødevarministeriet.

Se Dan Jørgensens udtalelser her

Vrede svineproducenter

Formanden for danske Svineproducenter Henrik Mortensen mener, at Dan Jørgensens nye jobtitel er særdeles uheldig for svine-erhvervet.

I Danske Svenproducenters nyheds brev skriver han blandt andet:

...Det er aldrig sjovt at være lyseslukker. Men jeg bliver nødt til midt i omverdenens begejstring for vores nye fødevareminister at sige, at hans holdninger og tilgang til konventionelt landbrug er helt uforenelige med den vækstdagsorden, den nuværende regering har lagt ud for dansk landbrug.

Der venter enten Dan Jørgensen eller vækstdagsordnen for landbruget store udfordringer. De to ting kommer aldrig til at gå hånd i hånd.

Hvis Dan Jørgensen virkelig ville gøre noget godt for dyrevelfærden, både i Danmark og resten af Europa, skulle han være blevet, hvor han kom fra.

Dan Jørgensen har gjort sig upopulær i svinebranchen, dan han til Jyllands-Posten har udtalt, at han gerne så landbrugsstøtten fjernet, og at han mener, at man efterhånden er begyndt at betragte svin som produktionsapparater, i stedet for levende væsner.

Glade økologer

Mens danske Svineproducenter ønsker Dan Jørgensen tilbage til et skrivebord i Bruxelles, er Økologisk Landsforening anderledes positivt stemt.

Organisationen begynder sin pressemeddelse således:

Med Dan Jørgensen får Danmark en fødevareminister, som er stærk og erfaren på EU-niveau, hvilket er indlysende vigtigt. - Vi kender Dan Jørgensen som en dygtig politiker med stærke holdninger til dyrevelfærd, miljø og naturen og som en politiker, der har gjort et stort stykke arbejde for økologi i EU. Vi hilser ham velkommen som ny fødevareminister og ser frem til et godt samarbejdet, siger økologernes formand, Per Kølster...