Danmarks ældste kvinde var i virkeligheden en mand

Ny dna-forskning viser, at 10.000 år gammelt skelet fundet i en tørvemose ved Koelbjerg nær Vissenbjerg er liget af en mand og ikke en kvinde, som hidtil antaget.

En dna-undersøgelse af Danmarks ældste menneskeskelet har vist, at den såkaldte Koelbjerg-kvinde i virkeligheden var en mand.

Det fortæller museumsinspektør Mogens Bo Henriksen fra Møntergården under Odense Bys Museer, hvor det 10.000 år gamle skelet er udstillet.

- Da skelettet blev fundet i 1940'erne i en tørvemose ved Koelbjerg nær Vissenbjerg på Fyn, da antog man det for at være en kvinde.

- Det gjorde man ud fra den måde, knogler og muskler var bygget op på, siger Mogens Bo Henriksen.

Men eksperter begyndte ifølge Mogens Bo Henriksen at stille spørgsmålstegn ved, om det nu var rigtigt.

- Der var eksperter, der besøgte museet, som mente, at der var nogle træk ved skelettet, som virker mere mandige end kvindelige.

- Og da vi så fik muligheden for at dna-teste en stykke af en kindtand, så viste det sig, at der også var Y-kromosomer til stede. Altså at der er tale om en mand, siger Mogens Bo Henriksen, der i dagens anledning forsikrer, at der ikke er tale om en aprilsnar.

Den nye viden betyder, at historiebøgerne skal skrives om, og oversigterne over de ældst bevarede moselig skal justeres.

Ifølge Mogens Bo Henriksen skal vi også justere vores forestilling om, hvordan datidens mennesker var bygget.

- Det, vi troede var en kraftigt bygget kvinde, er i virkeligheden en forholdsvis spinkel mand med en højde på omkring 1,60 meter.

- Det ændrer til en vis grad vores opfattelse, da vi har haft en forestilling om, at mennesker dengang generelt var forholdsvis solide og muskuløse.

- Men vi må sige, at i hvert fald det her individ i så fald tilhører det spinkle segment, siger Mogens Bo Henriksen.
 Hvad der har taget livet af Koelbjerg-manden er uvist.

- Skelettet blev fundet i det, der dengang var et vandhul. Så manden kan være druknet ved badning eller gået gennem isen om vinteren, forklarer Mogens Bo Henriksen.

Det kan ifølge Mogens Bo Henriksen også være sket under jagt på storvildt, eksempelvis urokse, kæmpehjort eller rener, som levede i Danmark på daværende tidspunkt. 

Møntergården har nu lavet en opdateret særudstilling med den nyeste viden om Koelbjerg-skelettet.

Oversigt

    Oversigt