Danske sømandsgidsler er sat fri

De danske søfolk Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz, der har siddet fanget hos somaliske pirater, er sat fri.

De danske søfolk Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz fra rederiet Shipcraft er sat fri efter mere end to år som gidsler hos somaliske pirater.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bekræfter frigivelsen af gidslerne.

Ud over de to frigivne danskere er der også blevet frigivet fire filippinske søfolk.

De fire filippinere var også en del af besætningen på Leopard, der blev kapret af pirater 12. januar 2011. Piraterne fik ikke skibet med, men kidnappede den seks mand store besætning.

Det ene af de frigivne danske gidsler, styrmand Søren Lyngbjørn, er syg, og har hverken kunnet stå eller gå i den seneste tid, oplyser TV2 fra Somalias hovedstad, Mogadishu.

Aftalen om frigivelsen af gidslerne blev indgået den 14. april mellem piraterne og rederiet, oplyser tv-stationen.

Gidslerne blev tirsdag fragtet i en bil ned til stranden. Gidslerne sad omkring 100 kilometer inde i land.

Torsdag blev den første del af løsesummen kastet ned, oplyser TV2. Tidligt tirsdag morgen blev endnu en portion løsepenge kastet ned.

Der er angiveligt betalt mellem 30 millioner og 40 millioner kroner i løsesum.

For kaptajnen og familiefaderen Eddy Lopéz har det betydet, at han ikke har været hjemme hos sin hustru og parrets tre børn i mere end to år og et halvt år.

Han forlod dem 4. september 2010, mens Søren Lyngbjørn, der er ugift, ikke har set sin familie og venner, siden han tog af sted i slutningen af 2010.

De to danskere er i dag henholdsvis 49 og 46 år. Som vesterlændinge har de den kedelige rekord i at have siddet længst som gidsler hos somaliske pirater.

Under det væbnede angreb på Leopard i Det Arabiske Hav fløj kuglerne fra piraternes skydevåben om ørerne på besætningen. Piraterne fik ikke skibet med, fordi hovedmotoren var sat ud af kraft.

Oversigt

    Oversigt