Demensuge: Livshistorier skal hjælpe demente

Erling Hjernø vil med livshistorier stimulere den demente borgers sanser og øge livskvaliteten. Fynsk kommune vil teste det på tre plejehjem.

Demens er på dagsordenen i uge 10. Gennem hele ugen vil TV 2 og TV 2/FYN sætte fokus på den sygdom, der er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. 

Men det er ikke kun i medierne, demens fylder meget. Også hos Faaborg-Midtfyn Kommune og den odenseanske virksomhed MeWe Space er der sat fokus på sygdommen.

Og nu vil de to parter i et splinternyt projekt forsøge at hjælpe borgere med demens. Kommunen vil øge livskvaliteten hos demente borgere, mens direktør i MeWe Space, Erling Hjernø, mener at have redskabet, som kan øge borgernes livskvalitet.

- Ved at genopleve sit liv gennem fotoalbums og historier fra ens eget liv, bliver der vagt en livlighed, fortæller Erling Hjernø. 

De personlige fortællinger bliver skabt gennem interviews med borgeren, familie og venner og på den måde kan MeWe Space lave en helt personlig fortælling, som borgere, pårørende og plejepersonale kan se igen og igen. Det er derfor også et omfattende projekt, som Faaborg-Midtfyn Kommune og den odenseanske virksomhed har sat i gang.

Sygdommen demens er en betegnelse for en række symptomer på svækkelse af hjernens funktioner, som blandt andet svigtende hukommelse, koncentrationsevne og svækket orientering. De personlige fortællinger fra MeWe Space kan derfor også laves, så de rammer den del af hjernen hos den demente, som fungerer.

Livet skal huskes
TV 2 fokuserer på demens under overskriften 'Husk Livet'. Og det er lige præcis, hvad Erling Hjernø vil tilbyde. En slags digital dagbog med lys, lyd og billeder, der skal fortælle den dementes livshistorie, som derved bedre kan huske sit eget liv. 

Og ved at stimulere borgerens sanser, øges livskvaliteten. 

Ifølge Herdis Hanghøi (V), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, er livshistorierne lige netop det, den demente har behov for.

- MeWe Space gør det, der netop er så vigtigt. De laver en livshistorie, så der er noget genkendeligt for borgeren, forklarer Herdis Hanghøi. 

Det er helt bevidst, at Faaborg-Midtfyn Kommune i det nye tiltag koncentrerer sig om at gribe den demente borger an på et individuelt plan.

- Det er vigtigt, at vi ser det hele menneske, at vi tager hensyn til det enkelte menneske og ikke standardiserer og siger "nu har du fået en demenssygddom, nu skal du bo i den her demensby," siger Herdis Hanghøi (V). 

For Erling Hjernø er det også vigtigt, at man ser den demente som et individ.

- Den enkelte demente er ikke bare en flok, som er syge. Men det er enkelte mennesker, som man skal se som netop enkelte mennesker, siger Erling Hjernø. 

Samarbejdet, som Faaborg-Midtfyn Kommune og MeWe Space har indgået, er et forsøg på at øge livskvaliteten hos demente borgere. I første omgang skal MeWe Space levere personlige fortællinger til borgere på tre plejehjem i den fynske kommune.

I klippet øverst i artiklen kan du se, hvordan sanserummet fungerer.

Nøgletal om demens

 

Oversigt

    Oversigt