Det strammer til for Johanne Schmidt-Nielsen

Enhedslistens stemmesluger skal håbe på, at statsministeren udskriver folketingsvalg inden 7. juni.

Alt tyder på, at Pernille Skipper, partiets retsordfører, er Johanne Schmidt-Nielsens afløser, når det handler om at finde en ny frontfigur.
Alt tyder på, at Pernille Skipper, partiets retsordfører, er Johanne Schmidt-Nielsens afløser, når det handler om at finde en ny frontfigur.

Lidt over 47.000 personlige stemmer scorede Johanne Schmidt-Nielsen - Enhedslistens politiske ordfører og helt store profil - ved det seneste folketingsvalg i 2011.

Hun blev på den front kun overgået af Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, men sluttede for eksempel foran Pia Kjærsgaard (DF) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

I øjeblikket er det dog ikke sikkert, at en af landets mest markante politikere kan stille op til det kommende valg.

Johanne Schmidt-Nielsen vil såmænd gerne genopstille, men på grund af Enhedslistens rotationsprincip er faktum, at hvis ikke Thorning udskriver valg inden 7. juni, så må Enhedslisten stryge sin stjerne fra stemmesedlen.

7. juni skal Enhedslisten vedtage en kandidatliste i forbindelse med partiets årsmøde. Johanne Schmidt-Nielsen står ikke på den kommende kandidatliste for det næste år, men udskrives valget før 7. juni, gælder kandidatlisten fra sidste år. Den er hun på.

Johanne Schmidt-Nielsen ønsker trods flere henvendelser ikke at udtale sig om emnet.

Men Rune Stubager, valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, understreger, at det kan koste Enhedslisten, hvis Johanne Schmidt-Nielsen ikke må genopstille.

- Givet det resultat, hun fik sidst, og at der endnu ikke er en anden i partiet, som helt er så eksponeret som hende, så vil min forventning være, at det vil koste stemmer.

- Hun har de facto fungeret som partileder udadtil, som talsperson, og den rolle havde hun også i den seneste valgkamp.

- Hun har den rolle, som partilederne i de andre partier har, siger Rune Stubager, der henviser til, at Enhedslisten traditionen tro ikke har en formand eller politisk leder.

Alt tyder på, at Pernille Skipper, partiets retsordfører, er Johanne Schmidt-Nielsens afløser, når det handler om at finde en ny frontfigur.

Det vil Enhedslisten ikke udtale sig om, og Pernille Skipper ønsker også at være tavs om emnet.

Politisk kommentator Troels Mylenberg, som er chefredaktør på Fyns Amts Avis, tror på, at Pernille Skipper kan redde et godt valg hjem for Enhedslisten, hvis partiet skal klare sig uden Johanne Schmidt-Nielsen i den kommende valgkamp.

- Johanne Schmidt-Nielsen er en person, som har betydet alverden for Enhedslisten. Men partiet er blevet til et parti lidt som alle de andre.

- Det vil sige, at partiet er afhængig af flere personer, og man har været dygtig til at få andre end Johanne Schmidt-Nielsen frem.

- Pernille Skipper har ikke den samme pondus endnu, men man har aldrig den samme pondus, før man har det rigtige job, altså som frontfiguren, siger Troels Mylenberg.

Rune Stubager er enig.

- I en kommende valgkamp, hvor Skipper kan profileres, kan hun selvfølgelig samle noget af det tabte op, siger han.

Spørgsmålet er, om Enhedslisten ikke burde droppe rotationsprincippet, men til det siger Troels Mylenberg:

- Det er en så stærk del af Enhedslistens selvforståelse, at det vil man ikke pille ved. Det er det kollektive, der er det vigtigste for dem, ikke personen.

Oversigt

    Oversigt