DF: Forældre skal hyldes for at oprette friskoler

Antallet af privat- og friskoler stiger, mens folkeskoler lukker. DF ser ikke problemer ved mange friskoler.

Forældre, der opretter en friskole, når kommunen lukker den lokale folkeskole, skal hyldes.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen.

I de seneste 15 år er hver fjerde danske folkeskole lukket. Samtidig er der oprettet cirka 20 procent flere privat- og friskoler.

Alex Ahrendtsen ser det som problematisk, at nogle kommuner lukker eller sammenlægger folkeskoler af demografiske og økonomiske årsager.

Men at der i stedet oprettes friskoler som erstatning, er ikke et problem i sig selv, mener han.

- Vi skal bare hylde, at forældrene påtager sig det ansvar, når kommunen svigter, lyder det fra ordføreren.

- Jeg bor på Fyn, og her har vi en århundrede lang tradition for friskoler. Her er det mange steder mellem 20 og 30 procent af eleverne, der går i fri- og privatskoler.

- Det har man aldrig set som noget problem. Det fungerer på Fyn, og Fyn falder ikke fra hinanden. Der er stadig sammenhængskraft på Fyn, siger han.

Det er tal fra Undervisningsministeriets institutionsregister, som tænketanken Mandag Morgen har indsamlet, der viser udviklingen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Alex Ahrendtsen (DF) hylder de fynske forældre, der opretter friskoler.
Alex Ahrendtsen (DF) hylder de fynske forældre, der opretter friskoler.

I konkrete tal var der 1289 folkeskoler i 2016, mens der i 2001 var 1683. Antallet af privat- og friskoler er i samme periode steget fra 462 til 556, hvilket er det højeste antal nogensinde.

- Der er for øjeblikket et voldsomt angreb på friskolerne, som skal stå på mål for alle de problemer, der er, siger Alex Ahrendtsen.

- Men sagen er, at det skyldes, at kommunerne effektiviserer. Det er ikke friskolernes skyld. Forældre, der vil oprette en friskole, har den frihed, og den frihed skal de have lov at have.

 

Oversigt

    Oversigt