Dronepilot: Vi fløj efter bogen i Ringe

Sune Nielsen fløj den drone i sidste uge, der har vakt stor harme i Ringe. Han siger, at politiet var informeret, men at det er almindeligt, at politiet ikke viderebringer informationen.

- Vi har tilladelserne i orden, og politiet var informeret en uge i forvejen, som reglerne kræver, siger Sune Nielsen fra dronefirmaet, Drone Systems i Aarhus.

Han tilføjer, at der er stor forskel på, hvordan de forskellige politikredse håndterer det.

En af grundene til, at politiet skal informeres er, at de så kan berolige folk, der ringer om en drone og forklare dem, hvad det handler om.

- Men vi oplever desværre stor forskel på, hvordan de forskellige politikredse håndterer det.

For det første er det nogle steder nok at ringe en flyvetilladelse hjem. Andre steder skal operatørerne udfylde flere papirer.

Og selvom politiet er informeret, når informationen ofte ikke ud i systemet, så når folk ringer, kan de ikke få en forklaring, fortæller Sune Nielsen.

- Jeg har stor forståelse for den undren, harme, vrede og bekymring det vækker hos beboerne. Det er ikke kun i Ringe folk reagerer på den måde, siger han.

Vil forbedre information

Sune Nielsen og en række andre godkendte droneoperatører føler en vis afmagt overfor problemet, men vil fremadrettet arbejde på at forbedre informationen om deres flyvninger, så ingen behøver at blive bekymrede eller vrede.

I Ringe blev dronen brugt til at tjekke fjernvarmerør for utætheder.

Det betyder, at de mest flyver over veje, men de kan flyve over huse, når de skifter fra et punkt til et andet.

De filmer ikke, men bruger en såkaldt termisk sensor, så ingen behøver frygte at blive filmet.

Flyvningen foregik aften/nat af flere grunde. Dels skal det være koldt og uden sollys for at sensoren virker optimalt. Dels ville flyvning om dagen være brud på reglerne, fordi der er mange mennesker på gader og veje, fortæller Sune Nielsen.

Han opfordrer på TV 2/FYNs Facebookside til, at man kontakter ham med ideer til, hvordan droneoperatørerne kan informere bedre om flyvningerne.

Politiet erkender fejl

Asbjørn Høy Larsen, leder af servicecenteret (114) ved Fyns Politi erkender blankt, at den manglende information var politiets skyld.

- Det må vi tage på vores kappe, siger han.

En kommunikationsbrist gjorde, at vagtcentralen ikke fik at vide, at der skulle flyves med droner i Ringe.

- Det ærgrer mig desuden, at vi spildte en patruljevogns tid med at køre derned, eftersom vi jo var informeret, siger han.

Han vil nu indskærpe procedurerne i forbindelse med droneflyvninger, så lignende situationer undgås.

 

Der kommer flere og flere droner på himlen. Og selvom der er lovgivning på området, så er der også flere og flere der får dispensation fra loven.

 

Oversigt

    Oversigt