Dyb politisk uenighed om skattestigning i Odense

Uenigheden om den skattestigning, som den røde blok i byrådet i Odense Kommune ser ud til at have flertal for, blev helt tydelig på TV 2/FYN tirsdag aften.

En sjælden direkte debat mellem Odenses borgmester Anker Boye og lederen af det største oppositionsparti efterlod indtryk af en dyb uenighed mellem de to blokke.

Årsagen er den skattestigning på en procent, som Anker Boye og Socialdemokraterne tidligere på dagen havde foreslået, og som både De Radikale, SF og Enhedslisten bakker op om.

Stigningen fastholder kommuneskatten i Odense på det laveste niveau på Fyn, og de 300 millioner kroner, som den genererer, skal bruges på børn- og ungeområdet, der har været udsat for massive besparelser og deraf følgende kritik i de senere år.

Sund fornuft, mener Anker Boye (S). Utroværdigt, siger Jane Jegind (V).

- Jeg synes simpelthen, det er utroværdigt, og jeg synes det er at opgive den vækststrategi, vi har lavet, og som borgmesteren så sent som i søndags og i sidste uge har stået så hårdt fast på, siger Jane Jegind.

TV 2/FYNs politiske redaktør Jesper Buch kalder det overraskende, at udmeldingen kommer lige nu og ikke i forbindelse med budgetforhandlinger.

- Det med skatteforhøjelser har jo aldrig været Anker Boyes hede ønskedrøm. Det kommer nu, formentlig, fordi han er blevet presset af sit bagland - og samtidig har han erkendt, i lyset af besparelserne på børn- og ungeområdet, at tiden måske er inde til skattestigninger, siger Jesper Buch.

Han tøver heller ikke med at kalde det for indledningen til den kommunale valgkamp, der dog først kommer om mere end halvandet år.

- Nu kan Socialdemokraterne sætte både en vækst- og en velfærdsdagsorden, og det noget af det, de er allerbedst til, siger Jesper Buch.

Markant skattestigning for Odenseanerne måske på vej - borgmester Anker Boye vil hæve kommuneskatten med en hel procent - og der er flertal på forhånd internt i byrådet.

 

 

Oversigt

    Oversigt