Efter Brexit: Fynske landmænd frygter fremtiden

Torsdag stemte briterne nej til et fortsat medlemsskab af EU. Det skaber utryghed i de fynske stalde.

Det britiske farvel til EU skaber utryghed på de fynske gårde. Her frygter landmændene nemlig for fremtidens handel med briterne. 

- Jeg kan frygte, at man vil beskytte sin egen landbrugsproduktion, og derfor vil det blive sværere for os at eksportere mange af de landbrugsprodukter til England, som vi har været vant til, siger Lars Iversen, der er mælkeproducent i Skamby på Fyn.

Det vides endnu ikke, hvad det såkaldte "Brexit" kommer til at betyde. Hos landbrugsrådgivningen Centrovice deler man dog Lars Iversens bekymring.

- De forudsætninger, der er i dag, er blevet dårligere, end de var i går, siger Niels Rasmussen, der er formand i Centrovice.

En tredjedel af den danske fødevareeksport går i dag til det britiske marked. Ifølge Centrovice vil det blive sværere at eksportere til Storbritannien, når de ikke er med i EU. Det er allerede en problemstilling, som gør sig gældende med Norge.

- Nordmændene har jo eksempelvis lavet importbarrierer omkring deres landbrug, der gør, at norske landmænd producerer til hjemmemarkedet og laver en fin forretning ud af det. Så det vil ødelægge konkurrencen for os danske landmænd, siger Niels Rasmussen fra Centrovice.

Fredag har den danske regering nedsat en arbejdsgruppe, der skal sikre danske interesser, når EU skal forhandle en samarbejdsaftale med Storbritannien på plads. 

Se hele indslaget om fynsk frygt for Brexit her:  

 

 

 

Oversigt

    Oversigt