Efter smitterisiko: Nu må hønsene komme ud at lege igen

Nu må landets høns igen komme ud under åben himmel, og det nyder børn og høns i gårdbørnehaven Spirevippen ved Bogense.

Man fristes til at kalde det et påskeeventyr. I fem måneder har alle hønseejere måtte holde deres høns inden døre for at undgå fugleinfluenza. Men nu må de igen komme ud, og det er man glade for i gårdbørnehaven Spirevippen på Nordfyn. 

- Der er jo ikke meget ved at gå herinde. Udenfor kan de spise græs. Blommerne bliver gule, når de spiser græs, og de roder i jorden og finder orm og støvbader. Det er tydeligt at se, når høns kommer ud, det nyder de - og det gør børnene også, siger Marianne Holm, souschef ved Spirevippen. 

Også børnene er helt med på, at det bliver godt for hønsene. 

- Så er de glade, for dem der vil gerne ud, fortæller Thor Jørgensen på fem år og peger med æg i hænderne på et par høns, der ganske rigtigt står og tripper omkring den lukkede låge ud til hønsegården. 

Smittefare og dyrevelfærd

Staldpligten, der har holdt danske fjerkræ indenfor, trådte i kraft i november 2016, fordi Fødevarestyrelsen vurderede, at der var smittefare for fugleinfluenza. 

Nu vurderer Fødevarestyrelsen, at der er så få vilde fugle med fugleinfluenza, at det igen er sikkert at lade høns og andre fugle komme udenfor. 

- Vi finder ikke så mange vildtfugle nu, der har fugleinfluenza, som vi gjorde før, og vi har ikke nær så mange udbrud i nabolandene, som vi har haft tidligere. Det hele er ved at svinde ud, siger souschef for dyresundhed ved Fødevarestyrrelsen, Stig Mellergaard. 

- Det handler også om dyrevelfærd. Da vi indførte forbuddet, var det ikke i den mørke tid. Der var ikke meget aktivitet blandt hønsene. Nu begynder der at komme aktivitet, for dagene er lange, og det kan også blive meget varmt, uddyber Stig Mellergaard. 

Inficerede fugleklatter

I Spirevippen skal hønsene lukkes ud onsdag, så snart det er tilladt. Hønsene er tidligere burhøns, så de har aldrig prøvet at være ude i det fri før. Indtil i dag. 

- Vi skal lukke op, og vi skal alle sammen stå og se, at nu skal hønsene ud og have luft og se, hvordan de så ter sig, siger Marianne Holm. 

Selvom smitterisikoen er blevet markant mindre, så understreger Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen, at man stadig er forsigtig og ikke går ind til hønsene i det fodtøj, man har haft på ude i naturen. 

- Der kan stadigvæk ligge fugleklatter derude, der er inficerede, så man skal sørge for at desinficere sit fodtøj, inden man går ind i hønsegården, forklarer han. 

Oversigt

    Oversigt