Ekspert: Anker Boye burde have vidst, at støtte til OSE var forkert

Pengene er tabt, vurderer Roger Buch efter det er kommet frem, at Odense Kommune muligvis har givet ulovlig million-støtte til Odense Sport & Event.

TV 2/FYN talte tidligere på aftenen med Roger Buch om den nye sag i Odense Kommune, hvor kommunens jurister har opdaget, at 8,5 millioner kroner betalt til Odense Sport & Event (OSE) kan være givet ulovligt.

Ifølge Roger Buch, der er ph.d. i statskundskab og forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, tyder det på, at kommunens jurister har ret i, at støtten på i alt 8,5 millioner kroner i årene fra 2013 til 2017 er ulovlig.

Desuden mener han, at støtten ikke er en fejl, men at pilen peger på den tidligere borgmester Anker Boye.

Kan der være tale om tjenesteforsømmelse fra den tidligere stadsdirektør eller er det en menneskelig fejl? Det er jo kompliceret juridisk stof.

- Nej, de her regler er jo i virkeligheden så enkle, at jeg ikke rigtig tror på en forklaring der hedder fejl, siger Roger Buch.

- Alle der beskæftiger sig med det kommunale område, specielt alle der har topposter, er udmærket klar over, hvordan de grundlæggende regler er indenfor det her områdes, siger han og tilføjer, at det er for tidligt at placere et ansvar, fordi der kan have være mange involveret.

- Det kan der være i to niveauer; der kan være nogen embedsmænd, som kan være involveret i det, og dermed har været med til at begå ting, som er ulovlige, men der kan jo også være politikere involveret i det her.

- Og det er jo også meget vigtigt at få undersøgt, hvilke politikere der har vidst hvad, hvornår om denne her sag. Og også hvilke politikere der måske skulle have opdaget det her. Det er ikke sikkert at de nødvendigvis har fået det at vide, men især borgmesteren har jo en pligt til at følge med i, hvad der foregår i hans forvaltning.

- Og det vil også sige, at hvis han burde have opdaget det her og burde have stoppet, så er der altså også en tidligere borgmester som i virkeligheden kan sidde med et ansvar, siger Roger Buch.

quote  Jeg tror der er mange af de andre lokale firmaer fra entreprenører, byggefirmaer til alle mulige typer af virksomheder,  der gerne ville lave forretninger med kommunen, hvis det var på de samme vilkår. 

Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Som i tidligere sager

Roger Buch mener, at den nye sag ligger fint i forlængelse af tidligere sager, som grundlæggende har handlet om det samme: at man bruger kommunens skattekroner på at støtte lokale virksomheder, altså OSE og også Odense Boldklub, det gør man efter hans vurdering på en måde, som er ulovlig:

- Man må jo gerne købe, og dermed også støtte lokale virksomheder, og dermed også den lokale sportsklub. Men det, der bare er meget vigtigt, det er jo, at man får noget for pengene, at man får noget reklame, at man får noget opmærksomhed, som ligesom kan legitimere, at man eksempelvis giver penge til den lokale klub.

- Det der ligger i de nye afsløringer, er at man har givet en del penge, men ikke fået det store i modydelse. Faktisk har man fået så lidt i modydelse, at Odense Sport og Event, som man samarbejder med, siger at derfor har de ikke tjent nogen ekstra penge på de arrangmenter, man har haft mulighed for at lave i arenaen. Og derfor siger Odense Sport & Event, at I skal give os nogen flere penge.

Logisk at det er ulovligt

- Jeg synes ikke man kan være i tvivl om, at sådan noget her kan man ikke gøre som kommune. Og at det er i strid med lovgivningen, og derfor er det jo også dybt forunderligt, at kommunen har begivet sig ud denne her vej.

- På den anden side må bare sige det som det er; det her er ikke overraskende fordi det er fuldstændig det samme, som vi har set i tidligere sager.

Er der tale om særbehandling af OSE?

- Jeg tror der er mange af de andre lokale firmaer fra entreprenører, byggefirmaer til alle mulige typer af virksomheder,  der gerne ville lave forretninger med kommunen, hvis det var på de samme vilkår. Så på den måde er der ingen tvivl om, at denne her virksomhed og fodboldklubben har en særstatus og bliver behandlet på en helt anden måde.

- Og det er desværre det vi har set rundt om i landet i en lang række sager, at kommuner prøver på, med alle mulige midler, at komme til at støtte især de lokale superligaklubber. Og der må man bare sige, at det må man ikke. Og det er også med god grund, at man har gjort det sådan at lovgivningen forbyder det her, fordi ellers ender vi et kapløb, hvor forskellige kommuner kan poste uendelig mange penge ned i den lokale superligaklub. Og osse i det hele taget ind i event-området, hvor man også kan bruge uendeligt mange penge.

Er det realistisk, at Odense Kommune kan få sine penge retur fra OSE?

- Det tror jeg umiddelbart er meget svært. OSE er jo en virksomhed, og en virksomhed må jo gerne lave aftaler, som er til dens egen fordel. Og at den så gør det i forhold til en samarbejdspartner, som desværre ikke lovligt kan lave den her type samarbejder, det er jo i en vis forstand ikke Odense Sport & Events hovedpine, siger Roger Buch.

TV 2/FYN har forsøgt at få en kommentar fra Anker Boye, men det er ikke lykkes. 

Arena Fyns ejer Odense Sport & Event har formentlig fået ulovlig støtte fra Odense Kommune.

 

Oversigt

    Oversigt