Ekspert: Hård tone på sociale medier er et demokratisk problem

Benjamin Rud Elberth fra Digitaltaktik.dk mener, at tonen på de sociale medier er blevet så hård, at det allerede er et demokratisk problem.

Den hårde tone på Facebook og andre sociale medier gør, at politikerne afholder sig fra at deltage i politisk dialog på de sociale medier, og det betyder også, at det fratager dem lysten til at få ideer fra borgerne via medierne.

- Der er ikke en byrådspolitiker i hverken Nyborg, Assens eller Kerteminde, der har lyst til at stille op til et dialogmøde på Facebook, hvis de er blevet truet. Det kan faktisk true det demokrati, der ellers er mulighed for, siger Benjamin Rud Elberth, Digitaltaktik.dk, der er ekspert i adfærd på sociale medier. 

Hans udtalelse kommer efter, at en 54-årig mand fra Aalborg onsdag blev frifundet for trusler på Facebook mod byrådsmedlem i Nyborg, Sonja Marie Jensen (S).

I december 2015 fik flere byrådsmedlemmer i Nyborg denne her besked på Facebook:

"Brænd byråds medlemmernes  huse ned." Ps.  Det burde man gøre , men det gør man selvfølgelig ikke ( endnu ) Den selvfede elite stopper ikke før at alle jøderne er fordrevet og alle Danskerne er blivet til slaver. FRIHEDSKAMPEN ER BEGYNDT"

Det berørte Sonja Marie Jensen så meget, at hun meldte sagen til politiet.

Men retten i Aalborg frikendte den 54-årige med den begrundelse, at beskeden var tvetydig og  kunne opfattes på flere måder. 

 

 

Nogle går bevidst lige til grænsen
Benjamin Rud Elberth siger til TV 2/FYN, at nogle debattører på sociale medier er utroligt gode til at gå lige til grænsen for, hvad der er lovligt

- De formulerer det for eksempel, så det kan opfattes som en advarsel om, at andre end dem selv vil slå politikeren ihjel eller brænde deres hus ned.

- Så er der andre, der bliver overrasket over, at deres opslag på Facebook kan opfattes som en trussel, som vi så det i sagen om en kvindes trusler mod den Konservative Mai Mercado.

Flere anmeldelser er godt
- Jeg er fuldstændig enig med Sonja Marie Jensen i, at der bør sættes nogle klare statements. Tonen er for hård, og der er for mange trusler. Landspolitisk er det endnu værre end kommunalpolitisk, siger Benjamin Rud Elberth.

Derfor mener han, det er en god udvikling, at flere og flere politikere anmelder det, når de føler sig truet eller injurieret.

Hidtil har det ligget i luften, at politikerne var for tyndhudede og sarte, hvis de reagerede på noget, de opfattede som trusler.

- Jeg synes vi ser en tendens til, at der er mere nultolerance fra mange politikere. De vil simpelthen ikke acceptere det her, og de er gået væk fra at acceptere, at de er tyndhudede, hvis de føler sig truet. Det synes jeg, er een god udvikling.

Her nævner han Pia Kærsgaard, Naser Khader og Mai Mercado som eksempler på den ny tendens. 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt