Ekspert: Skandalesager er gode at lære af

Men ellers er det en ren taberforretning for Danmark, at kommuner konkurrerer om de samme virksomheder, siger kommunalforsker Roger Buch.

Det kan godt være, at de mange sager i Odense Kommune om erhvervsstøtte er irriterende for Odenses politikere og embedsmænd, men de er gode at lære af, siger kommunalforsker Roger Buch.

- Det er heldigt, når skandalen ruller i Odense, at landets øvrige kommuner kan få tjekket, om man laver noget tilsvarende og derfor holder op med at gøre det. Man kan tale om en såkaldt "vaccinationseffekt". Så når en kommune er trådt ved siden af, så sørger de øvrige for at rette ind, siger Roger Buch.

Han mener, at man formentlig kan finde mange "kreative" erhvervsstøtteordninger i de danske kommuner.

Men han advarer også samtidig mod, at andre følger i Odenses fodspor.

-  Hvis man konkurererer med hinanden om at give flest mulige penge for at få arbejdspladser til kommunen, så er det en taberforretning for Danmark som helhed. Hvis man "bestikker" virksomheder for at få dem til at slå sig ned i kommunen, så skaber det altså ikke flere arbejdspladser. Det er også derfor, at reglerne er helt klare. Det er ikke tilladt at forære skatteborgernes penge væk som støtte til virksomheder i kommunerne, siger Roger Buch. 

Roger Buch mener, at andre kommuner kan lære af skandalesagerne 

Han afviser, at Odense Kommune eller Odense&Co. kan have været i god tro.

- Selvfølgelig har man været klar over, at det er i strid med lovgivningen, siger han.

Oversigt

    Oversigt