Eksport af juletræer slår rekord

De fynske juletræsproducenter har gyldne tider. Eksporten slog sidste år rekord med over 10 millioner eksporterede juletræer, og meget tyder på, at 2013 bliver endnu et rekordår.

Fra klokken fem om morgenen til klokken 23 om aftenen er skovarbejderne på Hvidkilde Gods på Sydfyn i gang med at fælde juletræer. I denne og næste uge omsætter godset over 50 procent af årets omsætning.

- Det er vores absolutte højsæson, og vi har netop indsat toholdsskift for at kunne nå det hele, siger skovfoged Per Ørbæk fra Hvidkilde Gods.

Og det er ikke kun på Hvidkilde Gods, at de har travlt netop nu. Landets producenter af juletræer knokler for at imødekomme den stigende interesse for danske Nordmannsgraner fra især Tyskland.

- Efterspørgslen på eksportmarkederne er fortsat stigende, og producenterne har grund til at være tilfredse, da afregningen stadig er fornuftig, siger Claus Jerram Christensen, der er direktør i Brancheforeningen Danske Juletræer

1411 jul

I 2011 blev der eksporteret 9,5 millioner juletræer og sidste år blev der slået rekord med 10,1 millioner eksporteret træer, viser nye tal fra Danske Juletræer. Eksportindtægterne nærmer sig nu 1,6 milliarder kroner, og det er det højeste tal nogensinde.

- Vi er stadig optimistiske og tror på at 2013 også bliver et godt år. Men vi kan godt mærke, at der er kommet flere producenter både i Danmark og i udlandet, og på længere sigt vil det presse markedet og priserne, siger Claus Jerram Christensen.

På Hvidkilde Gods tegner denne sæson også fint, men skovfogeden er lidt bekymret for fremtiden.

- Vi får udsolgt igen i år, men vi mærker tydeligt et stigende pres på priser og sortering, og på et tidspunkt vil udviklingen vende igen, siger Per Ørbæk.

52 procent af de eksporterede juletræer går til Tyskland, mens resten blandt andet går til Storbritannien, Frankrig og Norge.

Oversigt

    Oversigt