Erhvervsklatrer: Efter 40 meter er højden ligegyldig

I Odense kan du blive professionel erhvervsklatrer, som betyder arbejdsdage langt over jordens overfalde.

Hvis du lider af højdeskræk, så skal du nok ikke vælge det samme erhverv, som Jesper Valentiner Rasmussen beskæftiger sig med. Han lever nemlig af at være erhvervs-klatrer. Det indebærer blandt andet at hænge i reb og seler fra vindmøller, bygninger og andre høje platforme. Han har selv en baggrund, som sikkerhedscoach hos Mærsk og folkeskolelærer, men det har han i dag skiftet ud med hvervet som erhvervsklatrer.

Næste generation på vej

Jesper Valentiner Rasmussen uddanner selv unge og ældre mennesker, som vil forfølge samme drøm med firmaet Altitute Above All. I dag er der generalprøve for det nye kuld af frygtløse erhvervsklatrere. I morgen skal fem nye aspiranter nemlig til klatre-eksamen, for at kunne påtage sig arbejdsopgaver på fx boreplatforme. Jesper Valentiner Rasmussen nævner blandt andet én af hans tidligere arbejdsopgaver, som fandt sted 140 meter over jorden på en Mærsk-boreplatform. 

- Når du først har passeret de 40 meter, så er højden ligemeget, siger han.

Alternativ til kraner og stiladser

Bekæftigelsen som erhvervsklatrer kaldes også for Rope Acces-klatreteknik. Teknikken nedbringer udgifterne til udførelse af arbejdsopgaver, som ellers kan involvere leje af kraner og andet dyrt udstyr.

- Vi kan jo udføre opgaver, som ellers ville have kostet måske 100.000 kroner ved opsætning af stillads eller lignende, nævner erhvervsklatereren.

Ingen irriterende mellemledere

At være erhvervsklatrer i Danmark er en relativ ny beskæftigelse. I øjeblikket findes der nemlig kun omkring 250-300 professionelle Rope Acces folk. Jesper Valentiner Rasmussen nævner friheden, som den mest tilfredsstillende del af det at være erhvervsklatrer.

- Jeg kan godt lide at det ikke nytter noget at forhaste sig, og så er vi også fri for irriterende mellemledere, slutter han.

Oversigt

    Oversigt