Et britisk farvel til EU kan blive dyrt for danske studerende

Foreningen, Danish Students Abroad, frygter at det bliver dobbelt så dyrt at studere i England, hvis landets befolkning stemmer ja til at forlade EU.

Danish Students Abroad (Danske Studerende i Udlandet) henviser til en udmelding fra tænketanken, Europa, om at et britisk farvel til EU kan betyde stærkt forhøjede uddannelsesgebyrer.

Som det er nu, skal alle EU-borgere ligestilles. Det betyder, at studerende fra for eksempel Danmark, der vælger at studere i Storbrittanien, skal betale det samme som landets egne studerende, mens studerende fra tredjelande betaler væsentligt mere .

Den ligestilling mener tænketanken Europa vil forsvinde, hvis Storbrittanien forlader EU.

Så vil en studerende på Kings College i London for eksempel skulle betale 162.310 kroner om året mod godt 81.000 i dag.

- Det vil ikke længere være faglige forudsætninger, der afgør, om en international studerende kan læse i England - men snarere økonomiske - og i høj grad vil forældres økonomiske forudsætninger afgøre mulighederne, siger Emil Bender Lassen fra Middelfart, der er bestyrelsesmedlem i Danish Students Abroad.

Han skal læse politik, filosofi og økonomi på netop Kings College fra september.

- Jeg havde med største sandsynlighed ikke taget springet, hvis Brexit havde været en realitet for et år siden, da jeg begyndte at overveje det. Ikke på grund af manglende lyst eller evner, men udelukkende grundet den økonomiske udfordring, siger Emil Bender Lassen.

Hvis Storbrittanien forlader EU, er der stadig mulighed for at man aftaler en bevarelse af ligestillingsprincippet, men det mener jurist i tænketanken , Nadja Schou Lauridsen, ikke er sandsynligt.

- Som kampagnerne er nu, hvor den side, der gerne vil ud af EU, fremfører, at de ikke vil have den fri bevægelighed af personer, så synes jeg, at den mulighed er svær at forestille sig, siger hun til TV 2.

Oversigt

    Oversigt