Etape 2: Venstre siger nej til mere letbane

Partiet Venstre har tidligere bakket op om, at Odenses letbane skal udbygges med en etape 2, og partiet har været med til at afsætte penge til udbygningen i budgetforliget 2016. Men nu melder Jane Jegind ud, at Venstre er imod en udbygning af letbanen med en etape 2.

Det var et enigt byråd i Odense, der i 2011 sagde ja til at investere tre milliarder kroner i en letbane på 14,5 kilometer tværs gennem byen fra Tarup i nordvest til Hjallese i syd. Denne aftale bakker alle partier fortsat op om.

I 2015 anbefalede samtlige partier i byrådet, at den første strækning skulle udbygges med yderligere 7,8 kilometer letbane fra Seden til Odense Zoo, og i forbindelse med budgetforliget for 2016 blev der afsat penge til undersøgelser af den nye letbaneetape. Et forlig som Venstre var en del af. 

Men nu bliver der stillet spørgsmålstegn ved grundlaget for etape 2 af Odense Letbane. Venstre  er ikke længere tilhænger af, at Odense får en letbane på 7,8 kilometer fra Seden til Odense Zoo.

quote Etape to er fugle på taget. Jeg synes, at vi skal sige stop nu.

By- og kulturrådmand og formand for Venstre i Odense, Jane Jegind.

- Etape to er fugle på taget. Jeg synes, at vi skal sige stop nu. Vi skal ikke have etape 2, siger by- og kulturådmand og formand for Venstre i Odense, Jane Jegind.

Ifølge Venstre viser de foreløbige beregninger for driften af etape 2, at den vil give et underskud på 50 millioner kroner om året.   

- Vi kan allerede nu se, at det kommer til at give et dundrende underskud hvert år. Det er penge, vi skal tage fra børn og ældre, og derfor skal vi stoppe etape 2, siger Jane Jegind.

Undren hos K og S

Hos flertallet og hos byens nye borgmester er der undring over Venstres udmelding.

- Jeg kan ikke se, hvad det er der har ændret sig siden 2015, hvor Venstre bakkede op om en udbygning af letbanen, siger Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense. 

Ifølge borgmesteren er der intet nyt i, at letbanen kommer til at give underskud.

- Det koster at drive kollektiv trafik, men vi gør det for at kunne flytte odenseanerne rundt og skabe en god sammenhængskraft i byen, og det koster, siger borgmesteren. 

Hos Det Konservative Folkeparti møder meldingen fra Jane Jegind heller ikke den store forståelse.

- Vi bakker stadig fuldt op om etape to. Det er en fremragende ide, at letbanen bliver udbygget her, så det ikke kun bliver en fordel for dem, der bor nær etape et, siger beskæftigelses- og socialrådmand Steen Møller (K).

Steen Møller er heller ikke overrasket over,  at Venstre nu trækker stikkket helt til en udbygning af letbanen.

- Vi har jo set i løbet af sidste år, at partiet har forholdt sig lidt anderledes til nogle af de investeringer, vi har foretaget, og er kommet med nogle skeptiske udmeldinger, siger Steen Møller.

Debat i studiet på TV2/FYN mandag 2. januar 2017

 

Odense Letbanes etaper

 

 

Oversigt

    Oversigt