Fællesspisning og kagesalg: Nordfyns Efterskole vil knække kræften

De klør på med krum hals på Nordfyns Efterskole. Skolens elever arbejder hele ugen hårdt for at skabe fællesskab og samle ind til Knæk Cancer.

Eleverne på Nordfyns Efterskole i Særslev har en mission.

Derfor knokler de i den grad på for at samle ind til årets Knæk Cancer-indsamling. Sidste år samlede skolens elever i alt 106.700 kroner ind til Knæk Cancer, og skolens forstander, Bjarne Flyman, har sammen med eleverne store forventninger til årets indsamling.  

- Jeg er sikker på, at vi kommer til at gøre det mindst lige så godt, siger forstanderen optimistisk. 

Han er begejstret for elevernes engagement og entusiasme, og han ser også hele projektet som en vigtig pædagogisk læring for skolens elever.

- Jeg synes, det er en fantastisk ide at få unge mennesker til at involvere sig i noget, der ikke umiddelbart går til eget bedste. Og det har vi jo virkelig ramt i forbindelse med Knæk Cancer, siger Bjarne Flyman, der for tredje gang står i spidsen for skolens store indsamling.

Fællesspisning for fællesskab

Hele projektet blev skudt i gang mandag aften, hvor der var samlet mere end 160 gæster fra lokalområdet til fællesspisning på skolen.

En aftensmad krydret med masser af symbolik.

- Det var for at binde fællesskabet lidt mere sammen og være lidt mere for hinanden, for det synes jeg nemlig også, at Knæk Cancer handler om; den gode historie. Det kunne  være rart, hvis vi alle sammen havde et lidt tættere forhold til hinanden i vores små lokalsamfund, siger Bjarne Flyman.

Og nu går det så ellers løs for skolens elever, der skal ud og løse en række praktiske opgaver i lokalområdet - alt sammen med formål at få samlet ind til Knæk Cancer-kampagnen.

Der skal stemmes dørklokker, slås græs, sælges kaffe og søde sager, samles blade og meget mere - så længe der kommer penge ind.

To af skolens elever sælger Knæk Cancer-kager i denne uge.
To af skolens elever sælger Knæk Cancer-kager i denne uge.
Foto: Ken Petersen

En af de elever, der skal ud og arbejde for at knække canceren, er Patrick Degn. Han skal slå græs på en af plænerne nær efterskolen. For ham giver det god mening, at eleverne bruger så meget energi på projektet.

- Det er fedt, for vi er med til at hjælpe til det store mål, siger Patrick Degn, der selv har haft kræften tæt på.

- Min morfar og min moster har selv haft det, fortæller den unge efterskoleelev. 

Hyggeligt - og vigtigt

Et andet sted i den lille nordfynske by river Viktor Christensen sammen med to efterskolevenner blade sammen. De tre hygger sig med arbejdet, selv om formålet er mere alvorligt.

- Vi er tre, der er af sted her, og vi skulle egentlig kun have været to. Men der var mere arbejde, så vi tog en mere af sted, siger Viktor Christensen, der er glad for at kunne støtte det gode formål.

- Jeg synes, det er fedt, at vi samler ind, og jeg har selv haft kræft tæt inde på livet med både min farfar og min mormor, så derfor synes jeg, det er dejligt, vi kan samle ind her. Det betyder meget, siger Viktor Christensen.

Tre år i streg

Det er tredje år i streg, at efterskolen samler ind til Knæk Cancer, og heldigvis er eleverne helt med på ideen.

Deres tilgang til projektet skaber stor glæde hos forstander Bjarne Flyman. 

Kagesalg for Knæk Cancer.
Kagesalg for Knæk Cancer.
Foto: Ken Petersen

- Jeg er pavestolt. I går aftes tog vores elever alle småbørn her fra Særslev ned i hallen og underholdt dem, inden de viste dem deres gymnastikopvisning.  Så vores elever ser sig også som en del af Særslev i de her ti måneder, de er her, siger Bjarne Flyman.

I morgen afslutter eleverne deres bidrag til indsamlingen med et 12-timers løb, hvor de skal tilbagelægge så mange kilometer, som muligt. 

Samlet set håber de at kunne samle 140.000 kroner ind til Knæk Cancer.

Oversigt

    Oversigt