I det fynske folks tjeneste

Fængsels-betjente er rystede

De ansatte i Statsfængslet i Ringe er chokerede og påvirkede efter et brutalt overfald på indsat i mandags.

01:33

1 af 2

Den indsatte blev fundet livløs og blødende ud af munden mandag aften af den eneste fængselsbetjent på afdelingen. Han hørte uro og fandt den bevidstløse indsatte på en stue.

- Medarbejderne er rystede og stærkt påvirkede af den afstumpede vold, vi er vidne til, siger tillidsmand i Statsfængslet i Ringe, Steen Østerberg.

Personalegruppen har været indkaldt til defusing og debriefing for at bearbejde den barske oplevelse.

- I første gang får de direkte involverede medarbejdere støtte og vejledning, og får talt episoden igennem med en professionel. Bagefter inddrager vi resten af personelt til debriefing, siger fængselsinspektør, Bodil Phillip.

Det er dog langt fra første gang, at Statsfængslet i Ringe oplever rå vold mellem de indsatte.

- Sidste år havde vi en række næsten tortur-lignende episoder, men overfaldet mandag er noget af det værste vi har set. Det skræmmer personalet, som føler sig magtesløse overfor volden blandt de indsatte, siger Steen Østerberg.

Bemandingen i Statsfængslet er blevet skåret ned over en årrække, og overfaldet mandag kunne være sket uden nogen overhovedet havde opdaget det.

- Hvis vi havde haft sygdom i mandags, havde afdelingen ligget øde hen og været personalefri, siger Steen Østerberg.

Der er 85 indsatte mellem 16 og 28 år i Statsfængslet i Ringe, og i følge tillidsmanden har mentaliteten ændret sig de senere år. Voldsofferet er en ung mand, der har anden etnisk baggrund end dansk. Ingen indsatte har ønsket at udtale sig om, hvad der ligger bag det brutale overfald.

- Det er anden type indsatte i dag. Det er mere hårdt og afstumpet at være indsat. Men vi ved ikke om volden skyldes narko, penge, racisme eller bandeopgør, siger Steen Østerberg.

Men selvom episoden har chokeret de ansatte, kan fængselsledelsen ikke garantere, at det ikke sker igen.

- Jeg må nok sige, at med de redskaber vi har, der kan jeg ikke afvise at sådan noget kan ske igen. Det kom helt uventet og uvarslet, siger Bodil Phillip.