Fængselshistorie: Pris til Arrest-museum i Faaborg

Øhavsmuseet Faaborg modtog i weekenden Fornyelsesprisen ved Historiske Dage i Øksnehallen i København. Prisen går til udstillingen Savn & brand i Faaborg Arrest.

Udstilling Savn & brand i Faaborg Arrest bygger på en detaljerig og ulykkelig sag fra 1905, hvor den unge mand Janus bliver anklaget for brandstiftelse og sat i Faaborg Arrest.

Bag udstillingen står museumsinspektør Mette Broch Jacobsen og historiefortæller og kunstner Maria Junghans.

I udstillingen følger gæsterne Janus før, under og efter branden.

- Den måde, historien er bygget op helt fysisk, gør, at gæsterne oplever historien,som om de var en del af den og at de, uden at tænke over det, selv skaber de elementer af historien, som gør det muligt at forbinde genstande, elementer, lyde, og lugte, som vi har placeret i udstillingen, fortæller museumsinspektør Mette Broch Jacobsen i en pressemeddelelse.

Faaborg Arrest har siden Savn & brand oplevet en fremgang i besøgstallet på 40 procent.

- Med udgangspunkt i bare én af de mange fanger, der har siddet i arresten, prøver vi at lægge op til en diskussion af nogle af de store spørgsmål, som er vigtige at sætte fokus på i vores samfund. Hvordan kan en person ende som forbryder? Hvad er relevant at tage med i udmåling af en dom? Hvordan forstår man en sag? Hvad er retfærdigt? Som formidlere af historie ser vi det som en fornem opgave at skabe et rum, hvor vores gæster kan reflektere og tage stilling, siger Mette Broch Jacobsen.

Der var i alt 19 nominerede til prisen og to andre modtog hædrende omtale. Det er Fængslet i Horsens og Podcastserien ”Kongerækken”.

 

Historiske Dages fornyelsespris

 

Oversigt

    Oversigt