Fængselsindsatte sælger 2.000 liter flødeis på tre måneder

Ismejeri i Nyborg Fængsel er nyt skud på stammen i vidtforgrenet produktionsvirksomhed i landets fængsler.

De indsatte i landets fængsler ligger ikke på den lade side. De fremstiller møbler, syr tøj og driver økologisk landbrug.

Det seneste skud på stammen er et ismejeri, som drives af indsatte i fængslet i Nyborg. Her laves 12 forskellige slags is, fire forskellige marmelader og ni forskellige fyldte chokolader.

Tilsyneladende med stor succes.

quote Vi synes, vi har en god historie, og det synes butikkerne og kunderne også

Tom Kirkeby Rasmussen

På tre måneder har Tuff Food, som fængselsfirmaet hedder, solgt over 2.000 liter is og 6.000 glas marmelade.

Det oplyser Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Anderledes arbejdsplads

Men ambitionerne rækker endnu videre. Marmeladen er til prøvesmagning og godkendelse hos supermarkedskæden Coop.

- Vi er en anderledes arbejdsplads, og vi lægger ikke skjul på, hvor vores produkter kommer fra, eller hvordan de er lavet. 

- Vi synes, vi har en god historie, og det synes butikkerne og kunderne også, siger Tom Kirkeby Rasmussen, der er værkmester og en af idémændene bag projektet.

Is- og marmeladeproduktion er bare én af flere former for produktion, der bedrives i fængslerne. Idéen er at skabe nogle arbejdspladser, der ligner det, som de indsatte skal sluses ud til i samfundet.

De indsatte får typisk en symbolsk løn for indsatsen, mens produkterne sælges på markedslignende vilkår. Det skal sikre, at konkurrencen med private ikke forvrides.

Timelønnen i ismejeriet i Nyborg Fængsel ligger eksempelvis på cirka ti kroner. En bøtte is på 1,2 liter sælges for mellem 55 og 60 kroner.

- Vi lægger ekstra procent oven i prisen, så vi kommer op og matcher normalprisen på markedet, siger Tom Kirkeby Rasmussen. 

 

Oversigt

    Oversigt