I det fynske folks tjeneste

FAKTA: Se status på Shipcraft-gidselsagen

Enhedslisten har krævet undersøgelse af gidselsag fra kidnapning til frigivelse - men står alene med kravet. Søren Lyngbjørn satte sammen med fem ande søfolk rekord i antal dage som gidsler hos somaliske pirater.

* De seks søfolk, herunder de to danskere, kaptajn Eddy Lopéz og styrmand Søren Lyngbjørn, satte rekord som de danske gidsler, der har været gidsler i længst tid hos somaliske pirater. Gidslerne var taget til fange i to år, tre måneder og 18 dage.

* Andre danske gidsler hos somaliske pirater blev frigivet langt hurtigere, blandt andet: Fem danske søfolk på coasteren Danica White blev sat fri efter 83 dages kapring i 2007. Syv danske lystsejlere blev sat fri efter godt et halvt års kapring og kidnapning i 2011.

* Enhedslisten har krævet en undersøgelse af forløbet fra kidnapningen af de seks søfolk fra coasteren Leopard den 12. januar 2011 og til frigivelsen den 30. april 2013. Det er blevet afvist af erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S). Forslaget har heller ikke opbakning hos andre politiske partier.

* Efter alt at dømme kommer der ikke et retligt efterspil mod rederiet. Nordsjællands Politi må angiveligt frafalde sigtelsen mod rederiet og Claus Bech, efter at Havarikommissionen har frikendt rederiet for forløbet op til kidnapningen af søfolkene.

* Rederiets direktør, Claus Bech, har slået fast, at rederiet i hele den lange periode med kidnapningen har samarbejdet med myndighederne og fulgt rådene fra de private sikkerhedsfirmaer. Det kan han dokumentere i over 12.000 mails og timevis af optagede telefonsamtaler.

* Blandt samarbejdsparterne under den lange gidselsag var Udenrigsministeriet og dets rådgiver i gidselsager, Politiets Efterretningstjeneste, PET.

* Kommer der ikke et retligt efterspil, vil det formentlig aldrig blive helt klarlagt, hvorfor de seks søfolk skulle sidde som gidsler i mere end fire gange så lang tid som andre danske gidsler.

* Eneste rolle, der indtil videre er belyst i den langvarige gidselsag, er pressens. Udenrigsministeren og politikerne i Udenrigspolitisk Nævn gav på dagen for frigivelsen pressen skylden for, at gidselsagen havde trukket i langdrag.

* Efter sin hjemkomst klagede kaptajn Eddy Lopéz over TV2 og Ekstra Bladets omtale af ham. Pressenævnets kendelse i sidste uge var alvorlig kritik af de to medier.

Kilde: Ritzau.