Fede danskere på dagsordenen

For mange kilo på kroppen belaster både den enkelte svært overvægtige og samfundet med flere milliarder kroner årligt. Onsdag er Jane Heitmann vært for en konference, hvor netop svær overvægt i Danmark skal drøftes blandt politikere og sundhedsfaglige eksperter.

På Christiansborg debatterer man i dag problemstillingerne omkring svær overvægt i landet. Overvægten har nemlig både konsekvenser for individet og for samfundet. Derfor skal det brede panel i dag introduceres for behandling af blandt andet overvægt, omkostningerne for samfundet, risikoen for den enkelte overvægtige, samt hvor Danmark er på vej hen. En dag, som konferencens vært Jane Heitmann (Venstre), ser frem til. Sammen med Novo Nordisk og Medtronic har hun taget initiativ til konferencen for at genrejse debatten.

- Det er glædeligt med et bredt panel, for jeg sidder ikke selv med det rigtige svar. Vi skal ikke stemme for eller imod fedmeoperationer, men skabe en nuanceret debat i stedet, lyder det fra sundhedsordføreren til TV 2/FYN.

quote Der er lige så mange årsager til overvægt, som der er overvægtige.

Suzy Lena Wengel, tidligere overvægtig

Det gøres blandt andet ved at inddrage seneste resultater fra Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi hos KORA. Det viser sig eksempelvis, at mennesker med et BMI over 30 får samfundsomkostningerne til at stige med tre procent pr. BMI-point. Det betyder, at sundheds- og plejeudgifterne stiger sammen med borgerens overvægt.

Sådan beregner du dit BMI

Jeg var ked af det hele tiden

En af de danskere, der har levet et tungt liv, er Suzy Lena Wengel fra Langeskov. Der skulle 100 kilo og to graviditeter til at få hende til at indse, at hun ville tilbage på sporet som normalvægtig.

- Lige efter mit barn nummer to var jeg så træt af og så fyldt op med at bruge så meget energi på overvægt, at jeg var ekstremt motiveret for at komme i gang. Og man skal være motiveret eller få noget professionel hjælp til at kunne se, hvor er det, jeg skal arbejde. Altså hvilken årsag er der til, at jeg er overvægtig. Der er lige så mange årsager til overvægt, som der er overvægtige.

Derfor er hun også glad for fokusset på den svære overvægt blandt danskerne, som konferencen i dag, onsdag, kredser om.

- Jeg synes jo, det er meget, meget relevant, og det er noget, man skal gøre rigtig meget i. Grunden til det er jo også, at overvægt leder til livsstilssygdomme. Livsstilssygdomme gør, at folk simpelthen dør af deres overvægt.

For ud over de mange milliarder, som det koster samfundet årligt at behandle svært overvægtige, rammes overvægtige også på deres sundhed. Suzy Lena Wengel håber, at sundhedsforløb for den enkelte overvægtige kan bearbejde dennes vaner og finde den enkeltes årsag til den svære overvægt. Men en ting er sikkert:

- Det skal være noget, de er motiveret for. Ellers kommer man ingen vegne. Og jeg synes ikke, det nytter noget, at presse nogen til noget som helst, som de ikke vil. Det skal man ikke, siger Suzy Lena Wengel.

 

Suzy Wengel ved, hvordan det er at være overvægtig

 

Oversigt

    Oversigt