Fik fem millioner - og brugte dem: Nu skal de betales tilbage

Forsorgsmuseet i Svendborg fortæller historien om de fattige. Nu risikerer museet selv at miste, hvad der er til dagen og vejen.

Flere fynske museer risikerer nu at få et par på pengekassen. Et af dem er Forsorgsmuseet i Svendborg. 

I 2007 modtog de nemlig knap fem millioner kroner til en ombygning fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Men de forventede ikke, at de skulle betale pengene tilbage igen. 

- Vi har ikke opfattet det som om, at det var et kreditforeningslån. Overhovedet ikke, siger Esben Hedegaard, der er museumschef på Forsorgsmuseet i Svendborg. 

Det var da også det, som museet fik at vide, da de lånte pengene.

- De blev givet i den intention, at så længe man bare drev sin virksomhed, så ville der ikke være noget tilbagebetalingskrav, forklarer Esben Hedegaard.

Se indslaget fra Forsorgsmuseet i Svendborg

 

Men syv år senere - i 2014 - vedtog et flertal i Folketinget så at overføre 360 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond til staten. 

Derfor er Feriefonden begyndt at inddrive gæld på Fyn. I alt 118 millioner kroner. Og det er en gæld, der kan få store konsekvenser for museerne.

- Fra at være noget, der støttede dansk kulturliv, så blev hele samarbejdet med Arbejdsmarkedets Feriefond til noget, der truede museernes eksistens, siger Esben Hedegaard. 

Men i og med at det hele tiden har heddet et lån, skulle I så ikke have været forberedt på, at der eventuelt en dag ville komme en regning?

- Det har hele tiden stået på vores status - indskrevet som et lån, så rent formelt har der ikke været noget tvivl om det. Vi har bare været sikre på, at så længe vi drev vores virksomhed her, så ville det ikke komme på tale. Jeg står ligesom alle de andre institutionsledere og undrer mig over, at regeringen kan støtte op omkring den ændring.

Og regeringen er klar til at finde en løsning, lyder det fra beskæftigelsesministeren Troels Lund Poulsen (V). Han siger til TV 2/FYN, at partierne bag lovforslaget fra 2014 nu vil sætte sig sammen og prøve at finde en løsning. 

Feriefondens krav

 

 

Oversigt

    Oversigt