Film om børnehjem går tæt på virkeligheden

Filmpremiere prikker hul på de grimme historier. Det kan blive et rodet billede, lyder vurderingen fra forsker.

I dag mødes en række tidligere anbragte på danske børnehjem med stjerneskuespillerne Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen. Det sker i forbindelse med lanceringen af den nye danske spillefilm ”Der kommer en dag”, som Zentropa og FilmFyn står bag.

Filmen går tæt på en autentisk skandalesag om mishandling af anbragte børn, hvor et juridisk og politisk efterspil er i fuld gang – parallelt med filmens produktion og nu premiere.

Det var en rapport fra Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg i 2010, der afslørede forholdene på en række børnehjem i perioden fra 1945 frem til 1976. Børnene på drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje i Nordsjælland og flere andre børnehjem har ifølge rapporten været udsat for massivt omsorgssvigt, vold og overgreb.

Nu følger Forsorgsmuseet i Svendborg op med en ny undersøgelse. Denne gang vil det blive undersøgt, hvordan den nye spillefilm om Godhavn-historien vil påvirke ofrenes erindring om den mishandling der har fundet sted.

- Vi er interesseret i at vide, hvordan den her film vil påvirke den måde, ofrene tænker på deres fortid på, fortæller antroprolog Stine Grønbæk Jensen, der gennemfører ph.d.-projektet i et samarbejde mellem Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg, Fængselsmuseet i Horsens og Center for Velfærdsforskning på Syddansk Universitet.

 

Stine Grønbæk Jensen
Stine Grønbæk Jensen

- Spørgsmålet er for eksempel, om de kommer i tanker om nye følelser eller om ting, de har glemt. Vi er også interesseret i at finde ud af, om der sker en forskydning i deres muligheder for at fortælle andre om deres fortid, om andre mennesker vil være mere villige til at lytte og tage del i deres erindringer.

 

Stine Grønbæk Jensen følger i disse dage premiereaktiviteterne på FilmFyn og Zentropas nye film ”Der kommer en dag” med nøje videnskabelig interesse.

- For nogen vil det betyde, at det bliver lettere at udtrykke en vrede, andre vil måske synes, at deres historie er ingenting. Jeg tror, det kan blive et rodet billede, hvor nogen vil føle sig hjulpet, og andre mindre, siger Stine Grønbæk Jensen.

I de sidste ti år har virkelighedens Godhavns-drenge kæmpet for at få en undskyldning fra staten for de uretfærdigheder, de har været udsat for. I Norge har tilsvarende afsløringer af mishandling på børnehjem udløst officielle undskyldninger og erstatningssager.

Men i Danmark har staten endnu ikke anerkendt svigt eller manglende tilsyn. En prøvesag med en stævning af staten er tidligere blevet afvist. Men for nylig er sagen af det såkaldte procesbevillingsnævn blevet godkendt som ankesag.

Det betyder, at der nu bliver offentligt kendskab til både den virkelige retssag og historien som den bliver fremstillet på film. Derfor er FilmFyn-premieren i ekstraordinær grad i mediernes søgelys. Blandt andet vil der samtidig med filmens biografpremiere den 21. april på TV 2 blive vist en dokumentar med titlen ”De brændte børn special: Godhavn”. Her tager Lisbeth Zornig Andersen tre af ofrene med tilbage til Godhavn for at se fortidens dæmoner i øjnene og søge svar, som måske kan lukke døren til fortiden.

Filmen ”Der kommer en dag” er optaget i fire fynske kommuner: Nordfyn, Faaborg-Midtfyn, Assens og Svendborg, og FilmFyn har investeret 2,6 millioner kroner i filmen. Filmen er produceret af Zentropa og instrueret af Jesper W. Nielsen med manuskript af Søren Sveistrup. I filmens centrale roller er skuespillerne Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Søren Sætter-Lassen, Lars Ranthe, David Dencik og Sonja Richter.

Her kan du se en trailer for filmen:
 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt