Fjernvarme: Billigst at fyre for fuglene

Fynske projekter med at udnytte overskudsvarme fra en ostefabrik er droppet, fordi afgifter gør det billigere at fyre med biobrændsel, som er fritaget for afgift.

Fjernvarmen i Glamsbjerg og Haarby ville gerne udnytte overskudsvarme fra ostefabrikken Kerry. Fabrikken i Glamsbjerg kunne opvarme 800 husstande.

Men det sker ikke, fordi det er billigere at fyre med afgiftsfritaget biobrændsel, skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Tilsvarende gælder flere jyske projekter, som af samme årsag er lagt på is.

Dansk Fjernvarme har regnet ud, at 10% af landets varmebehov kunne leveres fra industrien i form af overskudsvarme, men det er kun meget få virksomheder, der afsætter varme til fjernvarmen.

Årsagen er, at overskudsvarme bliver ramt to gange af afgifter.

Dels skal virksomhederne betale en afgift for at levere varme til fjernvarmen. Dels skal de betale PSO-afgift af den el, der skal til for at drive den varmepumpe, der omdanner overskudsvarmen til fjernvarme og ledes ud i husene.

Så det kan bedre betale sig for virksomhederne at fyre for fuglene.

 Det er et meget rigt samfund, der på den måde har råd til at sende varme for millioner og atter millioner ud til fuglene

- Det er et meget rigt samfund, der på den måde har råd til at sende varme for millioner og atter millioner ud til fuglene, siger Kim Mortensen, som er direktør i Dansk Fjernvarme.

Staten kunne tjene på at fjerne afgift

Beregninger fra tænketanken, Grøn Energi, viser, at staten kan tjene helt op mod 700 millioner kroner ved at fjerne PSO-afgiften på el til varmepumper.

Det skyldes, at det vil få flere virksomheder til at anskaffe varmepumper, der stadig skal betale andre energiafgifter, samtidig med at der vil blive opført færre afgiftsfritagne biomassefyrede varmeværker.

Mit budskab til politikerne er, at de må få fjernet de afgifter, så vi kan udnytte den energi, der allerede er der, men som et kortsigtet hensyn til statskassen står i vejen for

- Mit budskab til politikerne er, at de må få fjernet de afgifter, så vi kan udnytte den energi, der allerede er der, men som et kortsigtet hensyn til statskassen står i vejen for, siger direktør i Dansk Fjuernvarme, Kim Mortensen.

Oversigt

    Oversigt