Flere fynske børn døbes - men Folkekirken mister medlemmer

Der er både gode og dårlige nyheder at hente i de nyeste tal fra Danmarks Statistik for Fyens Stift. Sammenfattende er biskoppen positiv.

113 ekstra dåbshandlinger. Det var forskellen på 2015 og 2016 på Fyn.

Selvom tallet hænger uløseligt sammen med, at der blev født 100 flere børn i 2016 end året før, så glæder det alligevel biskop Tine Lindhardt.

- Dåbstallet er en positiv overraskelse i et år, hvor folkekirken har haft flere udmeldte end sædvanligt. Det er dejligt, at så mange fortsat får deres børn døbt. Det er noget, man har haft stort fokus på gennem de sidste par år, og vi skal fortsætte den samtale om dåb, der er sat i gang, siger Tine Lindhardt til fyensstift.dk.

Flere udmeldelser

Men det er ikke udelukkende positive nyheder den fynske biskop kan læse ud af de mange tal fra Danmarks Statistik. En kampagne fra Ateistisk Selskab i 2016 har over hele landet haft effekt, også på Fyn.

2041 fynboer meldte sig i 2016 ud, det tal var i 2015 kun 757. Det er primært i de større byer folk melder sig ud, desuden er der flest udmeldelser blandt de unge.

- Denne gang er der ikke samme konkrete årsag til udmeldelserne. I hvert fald er det ikke noget, vi ved af,  siger biskop Tine Lindhardt.  Hun vil gerne blive klogere på, hvorfor nogen vælger at melde sig ud.

- Som folkekirke har vi ikke tradition for at spørge, hvorfor man melder sig ud, men vi vil gerne vide det for at lære af det, og derfor hilser jeg velkomment, at Folkekirkens Videns- og Uddannelsescenter vil lave en undersøgelse af, hvorfor nogle vælger at forlade folkekirken,  siger biskoppen.

Tine Lindhardt vil forsøge via de lokale præster at finde frem til årsagen på de mange udmeldelser. Dette skal foregå via en dialog med de enkelte tidligere medlemmer af folkekirken. Medlemsnedgangen er alvorlig, hvilket den fynske biskop er klar over, derfor er man også klar til at igangsætte initiativer for at åbne folkekirken mere op for den almindelige borger.

- Folkekirken betyder fortsat meget for rigtigt mange mennesker. Kirken er der til hverdag og i livets vigtige øjeblikke,  i den store glæde og i den store sorg. Det daglige arbejde med husbesøg hos syge og gamle, med gudstjenester, bryllupper, begravelser, dåb, undervisning og socialt arbejde er kernen i folkekirkens arbejde. Det skal vi blive ved med. Samtidigt skal vi hele tiden åbne folkekirken og være kirke på nye måder, så flere får lyst til at komme der og bruge kirken, siger biskoppen.

 

Oversigt

    Oversigt