Op mod 12 seksuelle overgreb på asylcenter: Kommunen opdagede ingenting

Det var først, da en mor til to forurettede drenge underrettede Center Præstekærgaard om seksuelle overgreb, at der blev grebet ind.

En underretning, som TV 2/Fyn og TV 2 er kommet i besiddelse af, viser, at en mor til to drenge den 6. juli 2015 retter henvendelse til Familieafdelingen i Langeland Kommune. Hun fortæller om en otteårig dreng, der efter sigende skulle have begået overgreb på flere mindreårige drenge.

Efter et møde med to at de forurettede drenge, er der den 9. juli et aktuelt kendskab til seks drenge, som blev udsat for overgreb på Center Præstekærgaard i Faaborg, som er drevet af Asylcenter Holmegaard. Underretningen viser ligeledes, at der den 15. juli modtages en oversigt, der viser at 12 ud af de 30 børn på centeret har været til lægen med gener, som måske kan stamme fra seksuelle overgreb, og "som er særdeles vanskeligt at henføre til andet".  

Radio24syv kunne tidligere onsdag fortælle, at Langeland Kommune har tilbageholdt oplysninger om en hidtil ukendt sexsag mellem asylbørn på Præstekærgaard ved Faaborg. En underretning viser nu, at der på centret altså var kendskab til seks drenge, som havde været udsat for overgreb. I underretningen står blandt andet: 

"Der afholdes møde med de to drengebørn, der har været udsat for overgreb samt deres mor. Det bliver under dette møde tydeligt, at det handler om en hel kultur blandt børnene, og det kan være omfattende.

Moren, der meldte sagen, har to drenge, som på daværende tidspunkt var henholdsvis fem og seks år. Begge drenge havde været udsat for overgreb, og den femårige søn var endda kommet hjem med blod på trusserne. Underretningen beskriver også, hvordan den otteårige viste "sex-film" på sin tablet til de mindreårige drenge. 

"Den otteårige tvinger dem til at gå et øde sted hen, hvor han beordrer de mindreårige til at tage alt deres tøj af, hvorefter han lægger sig på dem og efter hendes (morens red.) udsagn har sex med dem. Hvis de ikke vil gøre, som han siger, slår han dem, til de gør det," står der i underretningen. 

TV 2/Fyn har været i kontakt med borgmester Bjarne Nielsen, som ikke ønsker at udtale sig om sagen.  Asylchef Ulrik Pihl har heller ikke været mulig at komme i kontakt med.  

Aktindsigt afslørede ikke misbrug
Allerede i august søgte Radio24syv aktindsigt i indberetninger og sager fra Langeland Kommune omhandlende seksuelle krænkelser eller mistanke om dette.

Men den 13. september anfører kommunens jurist efter et møde med asylchef Ulrik Pihl og daværende asyldirektør Sisi Eibye, at “i forhold til indberetninger om seksuelle krænkelser kan vi ikke give aktindsigt, da der ikke foreligger indberetninger om disse forhold," sagde hun til Radio24syv.

Hverken sex-sagen fra Tullebølle eller denne sag om seksuelle forhold på Præstekærgaard bliver nævnt i afgørelsen.

Radio24syv rettede allerede den 24. oktober 2016 henvendelse til centerleder på Præstekærgaard Helle Kortsen, der her nægtede at have hørt om sagen. Konfronteret med, at andre personer bekræfter sagen, erkender hun dog tre dage senere over telefon at have talt usandt og beklager forløbet:

- Det var en fejl, og det var dumt, siger Helle Kortsen til Radio24syv.

Heller ikke borgmester Bjarne Nielsen (V) blev orienteret om sagen før i fredags og det alene på baggrund af Radio24syvs henvendelse.

Oversigt

    Oversigt